Tudjátok a kedvenceim a húsgombóc levesek és a ragulevesek,de természetesen úgy általánosságban levest kedvelő ember vagyok. Ez a leves nagyon tartalmas,laktató és még egészséges is!

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált sertés comb
  • 1 db tojás
  • 1 ek  zabpehyely
  • 20 dkg zöld bab
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyem
  • fél kisebb zellergumó
  • fél karalábé
  • zöld lestyán,petrezselyemzöld, zeller zöld
  • 2 db nagy nap érlelte paradicsom
  • 1 pohár zöldborsó(1,5 dl)
  • fél tv.paprika
  • 1 hagyma
  • 1 nagy fehér csiperke gomba
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fűszerek:só,bors,kis darab csípős paprika,csipetnyi őrölt kömény,mokkáskanál fűszerpaprika,1 teáskanál házi ételízesítő
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítés:

A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk.
Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét, felaprított zöldhagymát, gombát, picit sózzuk kb. két csipetnyi sót szoktam belerakni, és elkezdjük dinsztelni ( a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk) 2-3 perc után vízzel felengedjük.
Hozzáadjuk a levesünkhöz a megpucolt zöldbabot.
Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a felkockázott paradicsomot, néhány szelet paprikát, adunk hozzá lestyánt, zeller zöldet, ételízesítőt.
Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.

Közben elkészítjük a húsgombócot, a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt,fűszerpaprikát,és belereszeljük a fokhagymát,belekeverjük a zabpelyhet.Összevágunk egy kis csokor petrezselymet,zeller zöldet,lestyánt és ezt is belerakjuk.
Jól összegyúrjuk és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves vágódeszkára rakjuk.
Amikor jól felforrt a levesünk hozzáadjuk. Kb 15 percnyi főzés után beletesszük a zöldborsót, kb. öt perc múlva a lángot lezárjuk.

dsc_0193-large
Meghintjük petrezselyemzölddel és forrón tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!