Tudjátok a kedvenceim a húsgombóc levesek és a ragulevesek,de természetesen úgy általánosságban levest kedvelő ember vagyok. Ez a leves nagyon tartalmas,laktató és még egészséges is!
Hozzávalók:
- 30 dkg darált sertés comb
- 1 db tojás
- 1 ek zabpehyely
- 20 dkg zöld bab
- 3 db sárgarépa
- 2 db petrezselyem
- fél kisebb zellergumó
- fél karalábé
- zöld lestyán,petrezselyemzöld, zeller zöld
- 2 db nagy nap érlelte paradicsom
- 1 pohár zöldborsó(1,5 dl)
- fél tv.paprika
- 1 hagyma
- 1 nagy fehér csiperke gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- fűszerek:só,bors,kis darab csípős paprika,csipetnyi őrölt kömény,mokkáskanál fűszerpaprika,1 teáskanál házi ételízesítő
- 1 ek olívaolaj
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk.
Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét, felaprított zöldhagymát, gombát, picit sózzuk kb. két csipetnyi sót szoktam belerakni, és elkezdjük dinsztelni ( a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk) 2-3 perc után vízzel felengedjük.
Hozzáadjuk a levesünkhöz a megpucolt zöldbabot.
Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a felkockázott paradicsomot, néhány szelet paprikát, adunk hozzá lestyánt, zeller zöldet, ételízesítőt.
Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
Közben elkészítjük a húsgombócot, a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt,fűszerpaprikát,és belereszeljük a fokhagymát,belekeverjük a zabpelyhet.Összevágunk egy kis csokor petrezselymet,zeller zöldet,lestyánt és ezt is belerakjuk.
Jól összegyúrjuk és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves vágódeszkára rakjuk.
Amikor jól felforrt a levesünk hozzáadjuk. Kb 15 percnyi főzés után beletesszük a zöldborsót, kb. öt perc múlva a lángot lezárjuk.
Meghintjük petrezselyemzölddel és forrón tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!