Ki ne szeretné a spagettit? Szerintem egyik kedvenc tésztafélénk, nálunk legalább is igen, persze, ha paradicsommal is párosul, akkor már biztos a siker.
Másik kedvencünk került terítékre, ez a marhahús. Gyorsan ki is számoltam nem is került sokba, mert ebből jóval kevesebbet eszik az ember,mint pld. egy halból,csirkemellből,de még sertéshúsból is szerintem több kell.
A múlt hétvégén a hentespultnál megláttam, hogy marhahúst darálnak, csodás lapocka volt :-), természetesen én is kértem belőle.  Akkor még nem tudtam,hogy mit készítek:-). Egy kis sárgarépát is belecsempésztem.
A mai ebédünk gyorsan elkészült, mégis hihetetlen finom volt és az új ízkombináció egyszeűen fenséges.(persze aki szereti a marhahúst,de sertésből  is készíthető).

Hozzávalók:

  • 30 dkg  darált marhahús
  • 1 db sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek.zabpehely
  • egy-egy csokor petrezselyemzöld és  zeller zöld
  • 1 db tojás
  • 2 tk. házi paprikakrém
  • 1 doboz paradicsomlé( 350 ml)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 púpozott ek tönkölybúza liszt
  • 3-4 szelet paprika
  • só,bors
  • 1 tk.cukor (vagy édesítőszer)
  • 5 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:

Először elkészítjük a húsgombócokat.
A hagyma felét nagyon apróra vágjuk.
A reszelő durva fokozatán lereszeljük a megpucolt sárgarépát.
Egy ek. olívaolajat teszünk a serpenyőbe ebbe belerakjuk a hagymát és a reszelt sárgarépát. Meghintjük sóval  folyamatos kevergetés mellett megdinszteljük, kb 2-3 perc.
Felaprítunk egy csokor petrezselymet, és zeller zöldet. Ennek a felét ráhintjük a megdinsztelt  hagymás-répára.
Egy tálba rakjuk a darát húst , hozzáadjuk a zabpelyhet, feltörünk egy tojást ( én külön pohárba szoktam a tojást tenni,majd hozzáadni), beletesszük a megdinsztelt hagymás-répát, ízesítjük paprika krémmel, kis sóval, frissen őrölt borssal.  Nedves kézzel jól összegyúrjuk, majd  vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk és egy tányérra rakjuk. Jó , ha korábban elkészítjük és betesszük a hűtőbe egy-két órára ,akkor összeérnek az ízek.
Egy lábasba beletesszük a paradicsomsürítményt, hígítjuk ugyanannyi vízzel , izésítjük zeller zölddel, a fél hagymával ( én kiszoktam a hagymát dobni belőle), néhány szelet paprikával, sózzuk.
Amikor felforr belerakjuk a kis gombócokat és megfőzzük. Kb. 20 perc.
Közben a lábasban amiben a hagymát dinszteltük korábban olívaolajat teszünk, erre rárakjuk a lisztet és világos rántást készítünk. Egy pohár hideg vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a gombócokhoz és összeforraljuk.
Máris tálalhatjuk.

Én sós vízben megfőzött spagettivel tálaltam. A tetejét gazdagon meghintettem petrezselyemzölddel, illetve parmezánnal.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Tippek:

Helyettesíthető sertéshússal, vagy darált pulykahússal. Ha nincs paprikakrém,lehet fűszerpaprikát beletenni.
A sárgarépát mindenképpen javasolom belerakni,mert a kellemes íze mellett egy kis zöldségfélét is adunk a húsgombóchoz.