Ki ne szeretné a spagettit? Szerintem egyik kedvenc tésztafélénk, nálunk legalább is igen, persze, ha paradicsommal is párosul, akkor már biztos a siker.
Másik kedvencünk került terítékre, ez a marhahús. Gyorsan ki is számoltam nem is került sokba, mert ebből jóval kevesebbet eszik az ember,mint pld. egy halból,csirkemellből,de még sertéshúsból is szerintem több kell.
A múlt hétvégén a hentespultnál megláttam, hogy marhahúst darálnak, csodás lapocka volt :-), természetesen én is kértem belőle. Akkor még nem tudtam,hogy mit készítek:-). Egy kis sárgarépát is belecsempésztem.
A mai ebédünk gyorsan elkészült, mégis hihetetlen finom volt és az új ízkombináció egyszeűen fenséges.(persze aki szereti a marhahúst,de sertésből is készíthető).
Hozzávalók:
- 30 dkg darált marhahús
- 1 db sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek.zabpehely
- egy-egy csokor petrezselyemzöld és zeller zöld
- 1 db tojás
- 2 tk. házi paprikakrém
- 1 doboz paradicsomlé( 350 ml)
- 2 ek olívaolaj
- 1 púpozott ek tönkölybúza liszt
- 3-4 szelet paprika
- só,bors
- 1 tk.cukor (vagy édesítőszer)
- 5 dkg reszelt parmezán
Elkészítés:
Először elkészítjük a húsgombócokat.
A hagyma felét nagyon apróra vágjuk.
A reszelő durva fokozatán lereszeljük a megpucolt sárgarépát.
Egy ek. olívaolajat teszünk a serpenyőbe ebbe belerakjuk a hagymát és a reszelt sárgarépát. Meghintjük sóval folyamatos kevergetés mellett megdinszteljük, kb 2-3 perc.
Felaprítunk egy csokor petrezselymet, és zeller zöldet. Ennek a felét ráhintjük a megdinsztelt hagymás-répára.
Egy tálba rakjuk a darát húst , hozzáadjuk a zabpelyhet, feltörünk egy tojást ( én külön pohárba szoktam a tojást tenni,majd hozzáadni), beletesszük a megdinsztelt hagymás-répát, ízesítjük paprika krémmel, kis sóval, frissen őrölt borssal. Nedves kézzel jól összegyúrjuk, majd vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk és egy tányérra rakjuk. Jó , ha korábban elkészítjük és betesszük a hűtőbe egy-két órára ,akkor összeérnek az ízek.
Egy lábasba beletesszük a paradicsomsürítményt, hígítjuk ugyanannyi vízzel , izésítjük zeller zölddel, a fél hagymával ( én kiszoktam a hagymát dobni belőle), néhány szelet paprikával, sózzuk.
Amikor felforr belerakjuk a kis gombócokat és megfőzzük. Kb. 20 perc.
Közben a lábasban amiben a hagymát dinszteltük korábban olívaolajat teszünk, erre rárakjuk a lisztet és világos rántást készítünk. Egy pohár hideg vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a gombócokhoz és összeforraljuk.
Máris tálalhatjuk.
Én sós vízben megfőzött spagettivel tálaltam. A tetejét gazdagon meghintettem petrezselyemzölddel, illetve parmezánnal.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tippek:
Helyettesíthető sertéshússal, vagy darált pulykahússal. Ha nincs paprikakrém,lehet fűszerpaprikát beletenni.
A sárgarépát mindenképpen javasolom belerakni,mert a kellemes íze mellett egy kis zöldségfélét is adunk a húsgombóchoz.