Jön a tavasz, nem tudjuk felvenni a kedvenc ruhánkat, vagy annyira elromlott az egészségünk, felborult az  anyagcserénk, hogy feltétlen fogynunk kell.  A testsúly  csökkentése napjainkban sok embernek problémát okoz. Olyan általános megoldás vagy javaslat nem létezik, amely minden embernek megfelelő megoldást nyújtana. Több tényező együttesen befolyásolja az elhízási folyamatokat. Ezek a meghatározó tényezők az örökletes adottság, az aktuális fiziológiás állapot pl. hormonális állapot, táplálkozási szokás és testmozgás vagyis az  életmód.

Amikor elhatározzuk, hogy fogyókúrázni szeretnénk  különböző információkat hallunk , nehéz eldönteni, hogy mi is jó. Itt jönnek a képbe a különböző divatos fogyókúrás tippek, tanácsok ” nekem  a Dukán diéta, a vérdiéta, …diéta volt jó”….. Sőt vannak olyan  esetek amikor arról is beszámolnak, hogy paleolit étrend mellett” meggyógyul” a cukorbetegség?!
A divatos fogyókúrák nagy részük, nem ad kiegyensúlyozott táplálkozást, és gyakran hirtelen fogyást még több visszahízás jellemzi (jojó effektus),  jó részük egyhangúságra épül,tápanyaghiányos állapotot idéz elő.

Cél a megfelelő mennyiségű és összetételű táplálkozás.
Néhány javaslat az egészséges étkezéshez :

Aki fogyni szeretne annak az étrendje kevesebb energiát kell tartalmazzon, mint amit a szervezete felhasznál.
Rendszeresen közel azonos időpontban étkezni nap, mint nap
Soha ne hagyjunk ki étkezést
Válasszunk kisebb tányért , figyelni kell az étel adag nagyságára
Figyelni kell mikor, mit, mennyit eszünk és hogyan készítjük el az ételeinket.

Sokféle ételt kell enni: zöldség,gyümölcs,kenyér,gabonaféle,húsok,tejtermékek,olajos magvak,száraz hüvelyesek
Édességet,zsiradékot minél kevesebbet
Főzéskor használunk minél kevesebb zsiradékot,  használjunk teflon edényt, pároljuk a zöldségeket, húsokat
Fogyasszunk sok nyers zöldséget, salátát
Használjunk zöld fűszereket, minél kevesebb sót
Cukorbetegség, elhízás esetén ajánlott kerülni a finomított élelmiszereket ( fehér liszt, pékárú, répacukor, cukrozott üdítő,Cola,befőtt,méz)
Segítsen az egészséges étkezési szokások kialakításában
Ízletes ételeket jelentsen
Rendszeresen fogyasszunk folyadékot vizet,teát (édesítőszerrel,vagy anélkül)
A fogyókúrának és az életmódváltásnak fontos része a fizikai aktivitás. Nem mindegy azonban, hogy hogyan mozgunk,  kezdetben választhatjuk a sétálást, a gyaloglást, a kerékpározást, fontos a rendszeresség .

Ne szégyelljünk segítséget kérni,  eredményes fogyás  csak életmód változtatással valósul meg, ehhez kívánok sok sikert!:-)