Hipoglikémiának az alacsony vércukorszintet nevezzük. Ilyenkor a teljes vénás vérből meghatározott cukorszint 3,5 mmol/l alatt van. A hipoglikémia nem egy önálló betegség. Annak a jele, hogy a vérben keringő cukrot – glükózt azaz szőlőcukrot – nagyobb ütemben veszik fel a szövetek, mint ahogy azt a szervezet képes a keringésbe juttatni. A glükózhiány következtében azok a szövetek, amelyek a működésükhöz szükséges energiát alapvetően szőlőcukorból nyerik, éheznek. A legfontosabb ilyen szervünk az agy, így a hipoglikémia gyakran jár eszméletvesztéssel. Ez az állapot számos különféle okból alakulhat ki. A leggyakoribb ok kezelt cukorbetegben a kívülről beadott vagy a gyógyszerek által stimuláltan megtermelt inzulin túlsúlya, ezúttal mégsem erről olvashat, hiszen ez a cukorbetegek kezelésének része, hanem az egyéb okból (“spontán”) kialakuló hipoglikémia okairól, kórismézéséről és kezeléséről.
Az alacsony vércukorszintet rendszerint valamilyen okból kialakuló túlzott inzulinhatás, ritkábban a máj cukortermelő képességének csökkenése okozza.

A hipoglikémia kialakulhat különféle gyógyszerek, vegyszerek hatására. Előfordulhat cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek véletlen vagy szándékos túladagolása miatt is. Mivel a szervezet számára a glükózt a máj állítja elő – itt találhatóak a cukorraktárak, de újonnan is itt képződik a szőlőcukor -, mindazon szerek, amelyek a májműködést károsítják, előidézhetnek hipoglikémiát is. A mindennapokban legtöbbet használt ilyen szer az alkohol. Ilyen szempontból azok a szeszes italok a veszélyesek, amelyek nagymennyiségű alkoholt tartalmaznak, szénhidrátot viszont nem, vagy alig. Ide tartoznak például a tömény italok, a pálinka vagy a vodka.

Hipoglikémiát okozhatnak különféle, inzulint vagy inzulinszerű anyagot termelő daganatok is. Az inzulint termelő béta-sejtek daganatát inzulinómának nevezzük. Ez egy ritka tumorfajta, 1 000 000 emberben 1 év alatt 2 új eset várható. Általában 30 és 70 éves kor között jelentkezik, nőkben gyakoribb, mint férfiakban. Fiatalabb életkorban is előfordulhat egy öröklődő betegségben, az úgynevezett MEN 1 szindrómában, amelyben többféle hormontermelő daganat is kialakul.

Hipoglikémia kialakulhat nem béta-sejt eredetű, általában rosszindulatú tumorok mellett is. Ilyenkor az alacsony vércukorszintet okozhatja az, hogy a gyorsan növekvő daganat nagy mennyiségű szőlőcukrot vesz fel. Gyakran előfordulhat, hogy a tumor inzulinszerű hatással bíró anyagokat termel. Ezekre az esetekre jellemző, hogy a beteg vérében az inzulinszint alacsony.

Alacsony vércukorszint létrejöhet a vércukrot emelő hormonok kiesése esetén is. Leggyakrabban ilyet Addison-kórban (mellékvesekéreg elégtelenségben) lehet tapasztalni.

Egy külön típusa a hipoglikémiáknak az úgynevezett reaktív hipoglikémia, amikor az éhgyomri vércukorszint normális, viszont étkezést követően leesik. Ez előfordulhat azokban a kórállapotokban is, amelyek éhgyomri hipoglikémiát okoznak, de vannak olyan kórképek, amelyek következtében csak étkezés utáni alacsony vércukorszint fordul elő.

Ez felléphet minden olyan esetben, amikor a gyomorürülés felgyorsul (pl. gyomorműtét után, vagy fekélybetegségben). Ilyenkor a a tápanyagok felszívódása is gyorsabb, és ez nagyobb inzulinválaszt vált ki, ami aztán túlzottan lecsökkenti a vércukorszintet.

Házipatika.com. dr.Palik Éva