Már régóta készülök, hogy kipróbáljam a házi kifli készítését,de valahogy mindig haladt-maradt. A tegnap Kétszer is szembe jöttek a szép kiflik Évikénél,így nem hagyhattam ki én sem .

Házi kifli receptje:
Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 2.5 dl tej
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 2.5 dkg vaj (olvasztva)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só (én csapott teáskanállal tettem)
  • + 1-2 ek tej

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel.
A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is.
Pár perc alatt készre dagasztjuk a tésztát.
Mikor kész a tészta, kettéosztjuk, kinyújtjuk.
A lapokat 4 részre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet.
A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük.

Az első kifli.

Az első kifli.

A tetejét megkenjük kevés tejjel.
Melegítsük be a sütőt 200-210 fokra, (alul-felül sütés) és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet.
A kifliknek elég csak addig kelniük, amíg a sütő melegszik.
Süssük a kifliket 15-20 perc alatt aranybarnára.

Én néhányra mákot, egyre szezámmagot,háromra sót tettem. A többit csak úgy tejjel lekenve sütöttem.

Nagyon könnyen elkészíthető,csak ajánlani tudom. Legközelebb tönkölybúza liszttel keverem.
A recept forrása: lifeadvice.blog.hu