Már régóta készülök, hogy kipróbáljam a házi kifli készítését,de valahogy mindig haladt-maradt. A tegnap Kétszer is szembe jöttek a szép kiflik Évikénél,így nem hagyhattam ki én sem .
Házi kifli receptje:
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 2.5 dl tej
- 2.5 dkg friss élesztő
- 2.5 dkg vaj (olvasztva)
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só (én csapott teáskanállal tettem)
- + 1-2 ek tej
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel.
A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is.
Pár perc alatt készre dagasztjuk a tésztát.
Mikor kész a tészta, kettéosztjuk, kinyújtjuk.
A lapokat 4 részre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet.
A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük.
A tetejét megkenjük kevés tejjel.
Melegítsük be a sütőt 200-210 fokra, (alul-felül sütés) és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk vizet.
A kifliknek elég csak addig kelniük, amíg a sütő melegszik.
Süssük a kifliket 15-20 perc alatt aranybarnára.
Én néhányra mákot, egyre szezámmagot,háromra sót tettem. A többit csak úgy tejjel lekenve sütöttem.
Nagyon könnyen elkészíthető,csak ajánlani tudom. Legközelebb tönkölybúza liszttel keverem.
A recept forrása: lifeadvice.blog.hu