A ma sütött rozskenyér receptje:
Hozzávalók: 25 dk rozsliszt, 20dk grahamliszt,15dk finomliszt,5dk zabpehely,2dk élesztő, 1 tk méz, 5dk finomliszt a kovászhoz,3dl meleg víz.1dl vízzel a mézet és az élesztőt az 5 dk lisztel,összekeverjük kb, 20 perc alatt megkel a kovász. A liszteket, azabpelyhet és egy teáskanál sótösszekeverünk, hozzáadjuk a kovászt és 3dl. meleg vizet, közepes keménységűtésztát dagasztunk.A dagasztó edénybe hagyjuk a tésztát és letakarva egy órátkelesztjük.Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkán átdagasztjuk.Kiolajozott , lisztezett tepsibe rakjuk,és egy órán átpihentetjük.Előmelegített sütőbe 180 fokon 60 percig sütjükMár nagyon sok kenyeret sütöttem és ez a recept sajátkísérleteim alapján a legjobb.
Lassan épül be a szervezetbe, és nem ugrik fel tőle a cukor, mint Pl. a zsemlénél.
Finom, és a lényeg, nem tartalmaz ismeretlen adalékokat.
Köszönjük szépen R.Évának és Györgynek a receptet!:-)
100 grammban 48 gramm CH van.
Nagyon guszti. Kenyérsütőben is elkészíthető?
Kenyérsütőben is elkészíthető a következő adaggal:
Barna rozskenyér ( 600)gr.
7 gr (1 csomag) szárított élesztő
200 gr kenyérliszt
200 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
1 tk só
30 gr olvasztott margarin
3 dl langyos víz 1 mokka cukorral.
Én ezt úgy csinálom, ahogy egyszerű.
Mindig kenyérsütővel dagasztatom be, először is egy öntet olajt teszek a gépbe(úgy féldeci körülit) utána a langyos vizet, amibe feloldottam a cukrot, majd az összekeverem
Liszteket, az élesztőt és a sót..
Ha kész a dagasztás olajjal kikent tálba teszem a tésztát, letakarva 1 órát kelesztem
Letelt idő után lisztezett deszkára borítom és átgyúrom, majd olajjal kikent és lisztel behintett sütőformába teszem, és újból 1 órát kelesztem, de 45perc után a sütőt begyújtom 15 percig előmelegítem, majd 1 óráig sütöm a kenyeret 180 fokon. Egy kis edénybe vizet teszek a sütőbe, amikor begyújtom, hogy gőzös legyen.
Köszönöm 🙂
Ez aztán kenyér már a látványa is guszta.
Ha megfigyelitek látszik benne a gabona héja,ami jelzi hogy teljes kiőrlésű lisztből készült 😀 Úgy bele harapnék!
Nagyon gusztusos!! Ilyet nem lehet kapni,nekem van kenyérsütőm de megse merem próbálni igy úgysem sikerülne!!
Kedves Zsuza!
Bátorítani szeretnélek. Kenyérsütőben ugyanúgy sikerülhet, csak ott henger alakú lesz a kenyér.Számtalan előnye van a gépi sütésnek Pl. este ellehet készíteni a gépet, és ha a kezdési időt jól állítod be, reggel felkelésnél friss meleg kenyeret lehet kivenni a gépből. Ráadásul adalékoktól mentes egészséges kenyeret ehettek.
Kedves György köszönöm a biztatást,de tényleg kivánatos egy kenyér bevallom,és ügyes kezek készithették!!