Korábban is próbálkoztam házi ételízesítővel,de akkor sóval raktam el, és valahogy nem ízlett. Mostanában az interneten több oldalon is láttam a házi ételízesítő receptjét, és elkészítettem a sajátomat.

Én lestyánt is raktam bele bőven , mert mi nagyon szeretjük az ízét. Sok helyen a lestyánt vegetának is hívják.

Alaprecept amit ötletként használtam :ami a konyhámból kikerül oldal.

Hozzávalók

  • 6 db sárgarépa
  • 4 db. fehérrépa
  • 1/2 kisebb karalábé
  • 1/2 db közepes zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 2 szál zeller zöld
  • 4 szár lestyán sok-sok levéllel

Elkészítés:
1.A zöldségeket megtisztítjuk,
2.Robotgéppel összeaprítjuk
3.Kiszárítjuk

Én egy tepsibe raktam papírtörlőkendőre,melyet 3-4 alkalommal cseréltem.Egy délután a napon száradt,sajnos az időjárás nem kedvezett,ezért betettem a sütőbe légkeveréses fokozaton először 50 fokon, majd 75 fokon szárítottam, kb 8-10 órán keresztül száradt. Egy fakanalat bedugtam , hogy nyitva maradjon a sütőajtó. Alkalmanként kicseréltem a papírt.Ma délután ismét kedvezett az időjárás és 8 órán keresztül a napon volt. Most már zörgős, teljesen kiszáradt és az illata mennyei 🙂

Ha valaki szeretne sót tenni bele,akkor tegyen amikor kiszáradt.
Ui. Én nem tettem bele és jól elállt, egész télen ezt használtam :-).