A kerti partik legnépszerűbb pillanata a szabadban való sütés-főzés. Akinek nincs kertje grillezhet a konyhaasztalon,vagy az erkélyen egy jó kis elektromos grillsütővel. Nagy öröm volt amikor a tavaly nyáron egy receptversenyen grillsütőt nyertem, amit természetesen ki is próbáltunk.

Néhány praktikus ötlet a grillezéshez:
Mindig friss húsokat használok a grillezésre, mert a mélyhűtött hús minősége romlik, kiolvasztásnál elveszíti a rugalmasságát, és értékes húsnedveket is veszít közben.

A húsokat közepes vastagságúra szeletelem. Ha túl vastagok akkor nem sülnek át, ha pedig nagyon vékonyak, kiszáradhatnak a sütés közben.

A hús pácolásánál nem használok sót. Mustárral,ketchuppal,balzsamecettel,citromlével ízesítek. Fűszerezéshez pedig bátran használjunk zöld fűszereket (kakukkfű,oregánó,petrezselyem,rozmaring,csombor,bazsalikom. Használhatunk frissen őrölt borsot,fokhagymát. Azt tapasztaltam,hogy ha jól fűszerezem a húsokat  a vendégeim alig használnak az asztalnál sót.

Pácolt húsokat soha nem teszek hosszú időre műanyag edénybe,mert “beizzadnak”.Épp ezért nem is fedem le légmenetesen sem. Ha egy-két napnál hosszabb ideig tartom a pácban a húsokat inkább üveg,vagy rozsdamentes  fémedényt használok és a pácban gyakran megforgatom a szeleteket.

A bejegyzshez forrásként használtam: Nagyi ünnepi ételei-Papp Katalin mesterszakács