Azt mondják, hogy  minden háziasszonynak az a legnagyobb öröm, ha ízlik az elkészített étel, nos ezzel én is így vagyok. Nem szeretnék dicsekedni (de azt teszem:-)),ezt mondta fiam barátja”egy nagyon menő olasz étteremben is megállná a helyét, és örülne,ha ilyent tudna választani az étlapról”. Kell ennél nagyobb dicséret?!:-) , amúgy mindannyiunknak ízlett.Készítsétek el,hátha nektek is ízlik:-)

Ebben a formában gyerekek is szívesen megeszik a spenótot:-)
Nekem most volt friss spenótom szebb volt mint a nyáron, a hosszú ősz kedvezett neki:-),bizonyára frissből finomabb,mint mirelitből.

 

Hozzávalók:

  • 250 gramm durum penne tészta
  • 250-300 gramm friss spenót
  • 2 db  közepes édesburgonya
  • 2 dl zsírszegény tejszín
  • 10 dkg karaván füstölt és trappista sajt
  • 1  tasak mini light mozzarella
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 tk vaj
  • 1 ek olívaolaj

 

Elkészítés:

Az  édesburgonyát 200 C-os sütőben puhára  sütjük kb. 30-35 perc alatt ( nálam a sütőben sült még krumpli is)
Ha  megsült, kicsit hűlni hagyjuk,utána meghámozzuk.
Közben roppanósra  főzzük a penne tésztát.
A spenótot folyó víz alatt jól megmostam , majd egy serpenyőben  1 dl víz hozzáadásával megpároltam, majd 2 gerezd zúzott fokhagymagerezdet, illetve két dl tejszínt adtam hozzá.
Felforraltam ,sóval borssal ízesítettem, egy kicsit botmixerrel turmixoltam, majd az egyik meghámozott  édesburgonyát  beletettem, villával  egy kicsit szétnyomkodtam, a tészta főzőlevéből lehet hígítani, én kb 1,5 dl-t adtam hozza,majd belekevertem a sajtot ( egy keveset félre tettem amivel a tetejét meghintettem  ).
Egy tepsit kivajaztam, beletettem a kifőzött penne tésztát, majd nyakon öntöttem a spenótos masszával,fontos,hogy jól betakarja a tésztát. Tetejére mozzarellát, édesburgonya karikát,reszelt trappista sajtot  tettem(tettem rá még egy-két szelet kaliforniai paprikát). 1 ek olívaolajjal meglocsoljuk.

DSC_0100 (Large)

180 fokos sütőbe készre sütöttem ( kb 20 perc alatt).

DSC_0105 (Large)

Tipp: lehet sütőtökkel is készíteni, vagy a spenótot sóskával, illetve brokkolival helyettesíteni.