Azt mondják, hogy minden háziasszonynak az a legnagyobb öröm, ha ízlik az elkészített étel, nos ezzel én is így vagyok. Nem szeretnék dicsekedni (de azt teszem:-)),ezt mondta fiam barátja”egy nagyon menő olasz étteremben is megállná a helyét, és örülne,ha ilyent tudna választani az étlapról”. Kell ennél nagyobb dicséret?!:-) , amúgy mindannyiunknak ízlett.Készítsétek el,hátha nektek is ízlik:-)
Ebben a formában gyerekek is szívesen megeszik a spenótot:-)
Nekem most volt friss spenótom szebb volt mint a nyáron, a hosszú ősz kedvezett neki:-),bizonyára frissből finomabb,mint mirelitből.
Hozzávalók:
- 250 gramm durum penne tészta
- 250-300 gramm friss spenót
- 2 db közepes édesburgonya
- 2 dl zsírszegény tejszín
- 10 dkg karaván füstölt és trappista sajt
- 1 tasak mini light mozzarella
- 2 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 1 tk vaj
- 1 ek olívaolaj
Elkészítés:
Az édesburgonyát 200 C-os sütőben puhára sütjük kb. 30-35 perc alatt ( nálam a sütőben sült még krumpli is)
Ha megsült, kicsit hűlni hagyjuk,utána meghámozzuk.
Közben roppanósra főzzük a penne tésztát.
A spenótot folyó víz alatt jól megmostam , majd egy serpenyőben 1 dl víz hozzáadásával megpároltam, majd 2 gerezd zúzott fokhagymagerezdet, illetve két dl tejszínt adtam hozzá.
Felforraltam ,sóval borssal ízesítettem, egy kicsit botmixerrel turmixoltam, majd az egyik meghámozott édesburgonyát beletettem, villával egy kicsit szétnyomkodtam, a tészta főzőlevéből lehet hígítani, én kb 1,5 dl-t adtam hozza,majd belekevertem a sajtot ( egy keveset félre tettem amivel a tetejét meghintettem ).
Egy tepsit kivajaztam, beletettem a kifőzött penne tésztát, majd nyakon öntöttem a spenótos masszával,fontos,hogy jól betakarja a tésztát. Tetejére mozzarellát, édesburgonya karikát,reszelt trappista sajtot tettem(tettem rá még egy-két szelet kaliforniai paprikát). 1 ek olívaolajjal meglocsoljuk.
180 fokos sütőbe készre sütöttem ( kb 20 perc alatt).
Tipp: lehet sütőtökkel is készíteni, vagy a spenótot sóskával, illetve brokkolival helyettesíteni.