Nagyon kedvelem a leveseket, de ezt már úgy is tudjátok :-), illetve azt is hogy kedvenceim a ragulevesek és a csorbák.
Hétvégén ismét csorba készült nálam, de most hús és korpacibere nélkül , ezért lett a neve “hamis csorba”.
A csorba jellegzetes erdélyi étel,amit a román konyhából vettünk át. Sok zöldséggel,lestyánnal készül,illetve kell bele valami ami a savanykás ízt ad, ami legtöbbször a korpacibere. Persze sok mással helyettesíthető. Nyáron sokszor csak paradicsommal savanyítom. A mai levesünk így készült:
Hozzávalók:
- 4 db sárgarépa
- egy db kisebb zellergumó
- egy szál petrezselyemgyökér
- 15 dkg zöldbab
- egy szelet káposzta ( kb.15-20 dkg)
- egy fej hagyma
- egy ek olaj
- egy tojás
- lestyán
- petrezselyemzöld
- 3 db paradicsom ( kb.40 dkg)
- 1 db paprika
- egy ek. aprószemű zabpehely (vagy zabliszt)
- 2 ek finom liszt liszt
- 2 ek reszelt cukkini (zsenge cukkini)
- só, bors
- egy késhegynyi kurkuma
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk,feldaraboljuk.
Egy evőkanál olajon megdinszteljük a felkarikázott sárgarépát, petrezselymet,zellert, majd rátesszük a kurkumát, sót, felszeletelt káposztát jól összeforgatjuk és felengedjük vízzel. Kb 1,5 liter vizet adtam hozzá.
Kis lángon elkezdjük főzni, beletesszük a zöldbabot . Ízesítjük sóval, borssal, adunk hozzá egy egész fej hagymát, 3-4 szál lestyánt, zöld petrezselymet, paprika szeletet és a felszelelt paradicsomot.( Aki nem szereti a paradicsom héját hámozza le.)
Ameddig fő elkészítjük a galuskát: lereszeljük a cukkinit, sózzuk, egy kicsit kinyomjuk belőle a nedvességet, összesen két evőkanálnyi héjas cukkinim volt, majd hozzáadjuk a tojást, a zabpelyhet,lisztet, csomómentesre kavarjuk Ha szükség lehet adni egy kis vizet,de nekem a cukkini engedett ki annyi nedvességet,hogy nem kellett. Nokedli szaggatóval a levesbe szaggatjuk. Amikor a galuskák feljönnek a leves tetejére egy-két percig még főzzük,utána lezárjuk a lángot. Meghintjük gazdagon apróra vágott petrezselyem és lestyán zölddel.
Jó étvágyat kívánok hozzá!:-)
Tipp, érdekesség,nosztalgia.. 🙂
Ez tartalmas leves, ahogy nagymamám mondaná “megáll benne a kanál”, szóval lehet több vizet is tenni bele.
Most csak a paradicsom savanyítottam,de az eredeti csorbába korpacibere kell, vagy savanyú káposztalé,esetleg lehet citrommal savanyítani.
A zöldségek variálhatóak.