Nagyon kedvelem a leveseket, de ezt már úgy is tudjátok :-), illetve azt is hogy kedvenceim a ragulevesek és a csorbák.
Hétvégén ismét csorba készült nálam, de most hús és korpacibere  nélkül , ezért lett a neve “hamis csorba”.

A csorba jellegzetes erdélyi étel,amit a román konyhából vettünk át. Sok zöldséggel,lestyánnal készül,illetve kell bele valami ami a savanykás ízt ad, ami legtöbbször a korpacibere. Persze sok mással helyettesíthető. Nyáron sokszor csak paradicsommal savanyítom.  A mai levesünk így készült:

Hozzávalók:

  • 4 db sárgarépa
  • egy db kisebb  zellergumó
  • egy szál petrezselyemgyökér
  • 15 dkg  zöldbab
  • egy szelet káposzta ( kb.15-20 dkg)
  • egy fej hagyma
  • egy ek olaj
  • egy tojás
  • lestyán
  • petrezselyemzöld
  • 3 db paradicsom ( kb.40 dkg)
  • 1 db paprika
  • egy ek. aprószemű zabpehely (vagy zabliszt)
  • 2 ek finom liszt liszt
  • 2 ek reszelt cukkini  (zsenge cukkini)
  • só, bors
  • egy késhegynyi kurkuma

Elkészítés:

A zöldségeket megpucoljuk,feldaraboljuk.
Egy evőkanál  olajon megdinszteljük a  felkarikázott sárgarépát, petrezselymet,zellert, majd rátesszük a kurkumát, sót, felszeletelt  káposztát jól összeforgatjuk és felengedjük vízzel.  Kb 1,5 liter vizet adtam hozzá.

Kis lángon elkezdjük főzni, beletesszük a zöldbabot . Ízesítjük sóval, borssal, adunk hozzá  egy egész fej hagymát,  3-4 szál lestyánt, zöld petrezselymet, paprika szeletet és a felszelelt paradicsomot.( Aki nem szereti a paradicsom héját hámozza le.)
Ameddig fő elkészítjük a galuskát: lereszeljük a cukkinit, sózzuk, egy kicsit kinyomjuk belőle a nedvességet, összesen  két evőkanálnyi héjas cukkinim volt, majd hozzáadjuk a tojást, a zabpelyhet,lisztet, csomómentesre kavarjuk  Ha szükség lehet adni egy kis vizet,de nekem a cukkini engedett ki annyi nedvességet,hogy nem kellett. Nokedli szaggatóval a levesbe szaggatjuk. Amikor a galuskák feljönnek a leves tetejére egy-két percig még főzzük,utána lezárjuk a lángot. Meghintjük gazdagon  apróra vágott petrezselyem és lestyán zölddel.

DSC_0046 (Large)

 

Jó étvágyat kívánok hozzá!:-)

Tipp, érdekesség,nosztalgia.. 🙂

Ez tartalmas leves, ahogy nagymamám mondaná “megáll benne a kanál”, szóval lehet több vizet is tenni bele.
Most csak a paradicsom savanyítottam,de az eredeti csorbába korpacibere kell, vagy savanyú káposztalé,esetleg  lehet citrommal savanyítani.

A zöldségek variálhatóak.