Egy ideje a fagyasztómban csücsül egy csodás balatoni ponty. Egyben volt lefagyasztva és nem igazán tudtam, hogy mi készüljön belőle?! 🙂 Az utóbbi időben foglalkoztat a gondolat,hogy halból csorbát kellene készíteni. Most kipróbálásra került és készítés közben számos ötletem támadt. Van is még egy jó adag hal alaplé lefagyasztva, mert sok lett volna egyszerre. A csorbába illik káposztát rakni,most nem volt itthon így hagytam,de persze nyugodtan tehettek, ha szeretnétek kipróbálni a receptet.
Máris írom hogyan készült, és hogy még mi készült e csodás halból.
Hozzávalók az alapléhez:
- 1 db balatoni ponty egészben ( kb 1,5 kg)
- fél citrom
- 2 db babérlevél
- zöld fűszerek: tárkony,kapor,lestyán,petrezselyemzöld
- 1 tk tartósítószer mentes ételízesítő
- 1 nagy fej hagyma
- só,szemes fekete bors
a leveshez-most 4 személyes adag készült
- 2 db sárgarépa
- 1 szál petrezselyem
- 1 kis fej hagyma
- 10 dkg zöldbab (nálam Juliskabab)
- 10 dkg zöld borsó
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek teljes kiőrlésű búza liszt
- 1 dl házi paradicsom sűrítmény
- 2-3 szál kapor és lestyán
- 1 tk. Bors Magic (korpacibere helyett, ha nincs egy jó marék savanyú káposzta)
- őrölt bors
Elkészítés:
Az alaplé készítése :
A halat hideg vízben feltesszük egészben főni, hozzáadjuk a megmosott citrom karikákat,babérlevelet, csokorba kötött zöld fűszernövényeket,hagymát,borsot, ételízesítőt. Forrástól számítva kb.15-20 percet főztem,közepes hőfokon. Lezártam a lángot.( Nagy adag volt,még két alkalommal készítek belőle levest).
Leves készítése: a felaprított sárgarépát,petrezselymet, apróra vágott hagymát az olajon egy csipet sóval megdinszteljük, majd ráhintjük a lisztet ,összekavarjuk és felengedjük 2-3 dl hideg vízzel. Hozzá adjuk a paradicsom sűrítményt,a hal alaplevet, kb fél liternyi mennyiséget, hozzáadjuk a felaprított lestyánt, kaprot. Kis lángon főzzük belerakjuk a zöld babot, a borsót . Egy kis őrölt borssal ízesítjük,beletesszük a Bors magicet.Ha szükség utána ízesítünk.
Felszeleteljük a halat és beletesszük a forró levesbe. Máris kínáljuk.
Lehet mellé tejfölt kínálni.
Jó étvágyat kívánok! Csak ajánlani tudom ,annyira finom!:-)
1 Response
[…] https://blog.keva.hu/recept/halcsorba/ […]