Egy ideje a fagyasztómban csücsül egy csodás balatoni ponty. Egyben volt lefagyasztva és nem igazán tudtam, hogy mi készüljön belőle?! 🙂 Az utóbbi időben foglalkoztat a gondolat,hogy halból csorbát kellene készíteni. Most kipróbálásra került és  készítés közben számos ötletem támadt. Van is még egy jó adag hal alaplé lefagyasztva, mert sok lett volna egyszerre. A csorbába illik káposztát rakni,most nem volt itthon így hagytam,de persze nyugodtan tehettek, ha szeretnétek kipróbálni a receptet.

Máris írom hogyan készült, és hogy még mi készült e csodás halból.

Hozzávalók az alapléhez:

  • 1 db balatoni ponty egészben ( kb 1,5 kg)
  • fél citrom
  • 2 db babérlevél
  • zöld fűszerek: tárkony,kapor,lestyán,petrezselyemzöld
  • 1 tk tartósítószer mentes ételízesítő
  • 1 nagy fej hagyma
  • só,szemes fekete bors

a leveshez-most 4 személyes adag készült

  • 2 db sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem
  • 1 kis  fej hagyma
  • 10 dkg zöldbab (nálam Juliskabab)
  • 10 dkg zöld borsó
  • 1 ek  olívaolaj
  • 1 ek teljes kiőrlésű  búza liszt
  • 1 dl házi paradicsom sűrítmény
  • 2-3 szál kapor és lestyán
  • 1 tk. Bors Magic (korpacibere helyett, ha nincs egy jó marék savanyú káposzta)
  • őrölt bors

Elkészítés:

Az alaplé készítése :
A halat hideg vízben feltesszük egészben főni, hozzáadjuk a megmosott citrom karikákat,babérlevelet, csokorba kötött zöld fűszernövényeket,hagymát,borsot, ételízesítőt. Forrástól számítva kb.15-20 percet főztem,közepes hőfokon. Lezártam a lángot.( Nagy adag volt,még két alkalommal készítek belőle levest).

Leves készítése: a felaprított sárgarépát,petrezselymet, apróra vágott hagymát az olajon egy csipet sóval megdinszteljük, majd ráhintjük a lisztet ,összekavarjuk és felengedjük 2-3 dl hideg vízzel. Hozzá adjuk a paradicsom sűrítményt,a  hal alaplevet, kb fél liternyi mennyiséget, hozzáadjuk a felaprított lestyánt, kaprot. Kis lángon főzzük belerakjuk a zöld babot, a borsót . Egy kis őrölt borssal ízesítjük,beletesszük a Bors magicet.Ha szükség utána ízesítünk.
Felszeleteljük a halat és beletesszük a forró levesbe. Máris kínáljuk.

Lehet mellé tejfölt kínálni.

DSC_0567 (Large)

Jó étvágyat kívánok! Csak ajánlani tudom ,annyira finom!:-)