A napokban többször sikerült vargányát szednünk, így rengeteg recept kipróbálására volt alkalmam. Nagyon szeretjük az apró vargányából készült tárkonyos- ecetes savanyúságot, ma keszeget sütöttem mellé.

Hozzávalók:  személyenként  1-2 db 25-30 dkg-os keszeg, egy pohár tej, 1-2 gerezd fokhagyma, liszt, kukoricadara,paprika, só, olaj a sütéshez, citrom az ízesítéshez.

Elkészítés:
Előzőleg fokhagymás tejben áztatjuk a keszeget, majd papírtörlővel szárazra törüljük, majd   panírozzuk  a kukoricadarás-paprikás lisztbe. Panírozás után forró olajban pirosra sütjük

Tárkonyos vargánya 
Hozzávalók:

  • vargánya, lehetőleg az apróbb,néhány csepp citromlé
  • Salátaöntethez: ecet, só, csipetnyi őrölt bors, kis cukor ( vagy édesítő), jó marék ecetes tárkony

Elkészítés:
Felaprítom a gombát, lobogó  ecetes vízbe teszem, amibe előzőleg egy csipetnyi sót, 3-4 csepp citromlevet teszek, csak annyi vizet öntök,hogy a gombát ellepje. 1-2 percig főzöm, majd lehűtöm.

Salátaöntetet készítek és ráöntöm Jól megszórom a darabokra vágott ecetes tárkonnyal. Néhány órányi pihentetés után fogyasztható.

Szoktam úgy is készíteni, hogy esetes sós vizet felforralok,ebbe tárkonyt,szemes borsot teszek, illetve hozzáadok egy késhegynyi szalicilt és amikor felforr a saláta beledobom a megpucolt gombákat.

Forrón üvegekbe szedem,és amikor kihűl beteszem a hűtőbe.Így néhány hétig is eláll.