A napokban többször sikerült vargányát szednünk, így rengeteg recept kipróbálására volt alkalmam. Nagyon szeretjük az apró vargányából készült tárkonyos- ecetes savanyúságot, ma keszeget sütöttem mellé.
Hozzávalók: személyenként 1-2 db 25-30 dkg-os keszeg, egy pohár tej, 1-2 gerezd fokhagyma, liszt, kukoricadara,paprika, só, olaj a sütéshez, citrom az ízesítéshez.
Elkészítés:
Előzőleg fokhagymás tejben áztatjuk a keszeget, majd papírtörlővel szárazra törüljük, majd panírozzuk a kukoricadarás-paprikás lisztbe. Panírozás után forró olajban pirosra sütjük
Tárkonyos vargánya
Hozzávalók:
- vargánya, lehetőleg az apróbb,néhány csepp citromlé
- Salátaöntethez: ecet, só, csipetnyi őrölt bors, kis cukor ( vagy édesítő), jó marék ecetes tárkony
Elkészítés:
Felaprítom a gombát, lobogó ecetes vízbe teszem, amibe előzőleg egy csipetnyi sót, 3-4 csepp citromlevet teszek, csak annyi vizet öntök,hogy a gombát ellepje. 1-2 percig főzöm, majd lehűtöm.
Salátaöntetet készítek és ráöntöm Jól megszórom a darabokra vágott ecetes tárkonnyal. Néhány órányi pihentetés után fogyasztható.
Szoktam úgy is készíteni, hogy esetes sós vizet felforralok,ebbe tárkonyt,szemes borsot teszek, illetve hozzáadok egy késhegynyi szalicilt és amikor felforr a saláta beledobom a megpucolt gombákat.
Forrón üvegekbe szedem,és amikor kihűl beteszem a hűtőbe.Így néhány hétig is eláll.