Leggyakrabban  főzéshez,  nyersen aki szereti, de  gyerekkoromban pl.  megfázás estén hagymahéjból teát készítettek ( nem szerettem az ízét ), meg a fülfájásra is egy fehér gézbe becsomagolták és a fülre helyezték. Ma a Házipatika oldalon az alábbiakat olvastam :

Hagymafélék – bár kellemetlen leheletet adnak – a megfázásos időszak csodafegyverei az alternatív gyógyászatban. Fertőtlenítő és antibakteriális hatásúak, együk hát gyakran a betegségek elkerülése érdekében.

Egészségvédő hatásáért nem csak főzve, hanem nyersen is fogyasszunk hagymát salátákban, mártásokban, vagy tejfölbe, joghurtba reszelve. Ha felütötte fejét a megfázás, érdemes kipróbálni az alábbi módszereket:

– vágjunk félbe egy vöröshagymát, és egy percen keresztül lélegezzük be mélyen az illatát. Illóolaja jól tisztítja a légutakat, a tüdőt és a hörgőket.

– a hagymatea is áldásos ilyenkor. 2-3 fej vöröshagymát alaposan mossunk meg, héjastól vágjuk nagyobb szeletekre, és 1 liter vízben forraljuk fel. Mézzel ízesíthetjük.

– ha a hagymatea túl erős, a kipréselt levét adjuk hozzá narancsléhez, így hatása megmarad, és könnyebben fogyasztható.

– a fokhagyma legalább ilyen hasznos: naponta 1-1 gerezdet fogyasszunk el nyersen. Pirítósra kenhetjük, kevés mézbe vagy forró tejbe reszelve is megihatjuk.

hazipatika.com