A nyáron még friss gyümölcsből nem is készítettem szószt, pedig nagyon szeretjük , főleg én 🙂 . Mivel a húslevesben marhahúst főztem, így éltem az alkalommal, illetve sok cseresznyém és meggyem is lapult a hűtőben ami felhasználásra várt :-).
Hozzávalók:
- 30-35 dkg kimagozott meggy és cseresznye vegyesen (cseresznye volt a több)
- 1 púpozott tk. cukor, vagy édesítőszer
- 2-3 szegfűszeg
- fél tasak vaníliás pudingpor
- 2 dl tej, 1 mokkáskanálnyi vaj
- 1 csipet só
Elkészítés:
A kimagozott meggyet, cseresznyét, a szegfűszeggel, cukorral, egy csipet sóval, lábosban megfőzünk, de csak roppanósra .( kb .2-3 perc).
A pudingot simára keverjük a tejjel, a főzőléből egy merítőkanállal belekeverünk, majd hozzáöntjük a szószhoz. Éppen csak összefőzzük és rádobunk egy mokkáskanálnyi vajat ( azt tapasztaltam, ha vajat adok hozzá,nem lesz bőrösödés a mártás tetején). Ha valaki édesebben szereti adhat hozzá még édesítőszert,vagy cukrot.
Főtt marhahússal és héjában főtt újkrumplival ettük. Próbáljátok ki,mert nagyon finom! 🙂
Tipp:Természetesen készíthető liszttel is, én tejes kiőrlésű lisztet szoktam használni és egy kis főzőtejszínnel és joghurttal habarva.