Muffin ( tej és tojásmentes)
Már két alkalommal is készítettem tej és tojás nélküli muffínt, valahogy nem került be a blogba. Ma több megkeresés is érkezett és igyekszem pótolni. Steiner Kristóf alapreceptjét használtam fel a muffín készítésekor.
A mérce 2,5 dl-es bögre volt.
Hozzávalók:
- 2 csésze liszt ( + a gyümölcs forgatásához)
- 1 zacskó sütőpor
- 1 csésze cukor (vagy eritrit)
- 1 vaníliacukor, vagy aroma
- 0.25 csésze olaj ( + a forma kikenéshez)
- 1 csipet só
- 1 csésze víz más folyadék pld narancslé (ezt télen szoktam,most vizet használtam)
- 1 csésze gyümölcs (nálam most felaprított sárgabarack,fekete áfonya, néhány kocka 75%-os kakaótartalmú csoki)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Az egyik tálba beleszórom a lisztet, a sütőport, és a cukrot ( vagy eritritet) , csipet sót majd majd jól összekeverem.
A másik tálba teszem a nedves hozzávalókat beleöntöm az olajat és a vizet, vagy gyümölcslevet. Összekeverem a két keveréket, én robotgép 3-as fokozatával óvatosan kevertem . Nem szabad gyorsan keverni hogy a a sütőpor lazára fújja fel a tésztát.
( Kristóf azt írta olyan kell legyen , mint a humusz:-)
A muffinformába beletesszük a papírokat , én ecsettel megolajaztam,majd kanállal beletettem a masszát a formákba. A tetejére tettem a lisztbe kicsit megforgatott gyümölcsöt. A csokikat az áfonyával és málnával tettem , 3 db szilikonos formát is használtam , ,összesen 15 db lett ebből az adagból,nem kell teljesen tele tölteni,mert jól felnő.
Sütési idő kb 30 perc,de nem szabad a sütőt kinyitni legalább 20 percig,mert “összeesik”
Remek kísérője lehet egy délutáni kávénak.
Tipp: ha valaki “édes szájú a lisztbe keverjen egy kis eritritet,vagy cukrot és úgy forgassa bele a gyümölcsöt.
Teljes kiőrlésű lisztet még tojásmentes muffínba nem próbáltam,de legközelebb tesztelem,mivel a hagyományosba már rendszeresen felezem a fehér és a teljes kiőrlésű lisztet.