Muffin ( tej és tojásmentes)

Már két alkalommal is készítettem tej és tojás nélküli muffínt, valahogy nem került be a blogba. Ma több megkeresés is érkezett és igyekszem pótolni. Steiner Kristóf alapreceptjét használtam fel a muffín készítésekor.

A mérce 2,5 dl-es bögre volt.

Hozzávalók:

  • 2 csésze liszt ( + a gyümölcs forgatásához)
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 csésze cukor (vagy eritrit)
  • 1 vaníliacukor, vagy aroma
  • 0.25 csésze olaj ( + a forma kikenéshez)
  • 1 csipet só
  • 1 csésze víz más folyadék pld narancslé (ezt télen szoktam,most vizet használtam)
  • 1 csésze  gyümölcs (nálam most felaprított sárgabarack,fekete áfonya, néhány kocka 75%-os kakaótartalmú csoki)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180 fokra.

Az egyik tálba beleszórom a lisztet, a sütőport,  és a cukrot ( vagy eritritet) , csipet sót majd majd jól összekeverem.
A másik tálba teszem a nedves hozzávalókat  beleöntöm az olajat és a vizet, vagy gyümölcslevet. Összekeverem a két keveréket, én robotgép 3-as fokozatával óvatosan kevertem . Nem szabad gyorsan keverni  hogy a  a sütőpor  lazára fújja fel a tésztát.

( Kristóf azt írta olyan kell legyen , mint a humusz:-)

A muffinformába beletesszük a papírokat , én ecsettel megolajaztam,majd kanállal beletettem a masszát a formákba. A tetejére tettem a lisztbe kicsit megforgatott gyümölcsöt. A csokikat az áfonyával és málnával tettem ,  3 db szilikonos formát is használtam , ,összesen 15 db lett  ebből az adagból,nem kell teljesen tele tölteni,mert jól felnő.

Sütési idő kb 30 perc,de nem szabad a sütőt kinyitni legalább 20 percig,mert “összeesik”

Remek kísérője lehet egy délutáni kávénak.

DSC_0008 (Large)

Tipp: ha valaki “édes szájú a lisztbe keverjen egy kis eritritet,vagy cukrot és úgy forgassa bele a gyümölcsöt.

Teljes kiőrlésű lisztet még tojásmentes muffínba nem próbáltam,de legközelebb tesztelem,mivel a hagyományosba már rendszeresen felezem a fehér és a teljes kiőrlésű lisztet.