Sokszor akkora gond, hogy mi kerüljön a kenyérre? Pld. egy padlizsános zakuszka.
Nem most van a zakuszka szezonja,de mivel a fiam megkívánta ezért készítettem. Persze csak egy mini adag készült, és rövid ideig főztem, hisz 2-3 nap alatt el is fogy. Emlékszem régen mekkora munka volt, húsdarálón a paprikát,hagymát darálgatni. Ma már gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 2 db  padlizsán ( kb.90 dkg)
  • 6 db kápia paprika
  • 2 fej hagyma
  • 1,5 dl sűrített paradicsomlé
  • 1,5 dl olaj
  • 1-2 db babérlevél
  • só,bors,csipetnyi csili paprika
  • egy teáskanál cukor

Elkészítése:
A padlizsánt a sütőben megsütjük ,  a tepsibe tettem 3 db kápia paprikát és azt is megsütöttem.(az eredeti receptben sütőlapon, vagy parázson sütik ).
Megpucoljuk a padlizsánt, a paprikákat kicsit sózzuk és nylon zacskóval betakart tányérba tesszük. Hagyjuk állni egy kicsit,majd könnyedén lehúzzuk a héját.
A padlizsánt még forrón megpucolom, úgy szoktam , hogy az ujjaimat hideg vízbe mártom, így nem égeti és könnyem hámozható.
A  kápia paprikákat , hagymát ledaráljuk, konyhai robottal felaprítjuk.
Egy  lábasba olajat teszünk, majd belerakjuk a hagymás-paprikás keveréket, sózzuk  olajban dinszteljük,   majd belerakjuk a megsütött és egy kicsit felaprózott  padlizsánt, sült paprikát  a paradicsomlevet. Hozzáadjuk a babérlevelet, borsot, sót, csilit ,egy kis cukrot is szoktam beletenni,  főzzük  3-4 percig utána lekapcsoljuk a lángot.

Hidegen kenyérre kenve fogyasztjuk.
Tipp: Ha nagyobb adag készül akkor műanyag dobozban lefagyasztom.