Ünnepek után jól jönnek a húsmentes, de tartalmas levesek.

Nálam ma fehér gyöngybab készült :-)) Remek “téli ételek készíthetőek belőlük.” Általánosságban a hüvelyesek jó fehérje forrást biztosítanak, magas a rosttartalmuk, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk.

Fogyasztásuk rendszeresen, hetente minimum egyszer (nálam nincs olyan gyakran).

Hozzávalók:

  • kb. 20-25 dkg gyöngybab
  • 1 evőkanál apróra vágott póréhagyma
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 2 db közepes db sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem
  • 1 csapott ek teljes kiőrlésű liszt
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1 csipet paprika,só bors
  • petrezselyemzöld,lestyán, aszalt paradicsom 1-2 db
  • 1 db babérlevél
  • 3 dl zöldségalaplé,vagy házi ételízesítő


Elkészítés:

A babot előző este megmossuk,majd beáztatjuk . A zöldségeket megtisztítjuk, kockázzuk.
A babról leöntjük a vizet,majd annyi vízbe, hogy ellepje feltesszük a tűzhelyre, forrás után egy -két percig hagyjuk, majd leöntjük a főzővizet ( azért jó leönteni, mert így a bab kevésbé puffaszt). Majd hideg vízben elkezdjük főzni,ízesítjük babérlevéllel,lestyánnal,petrezselyemzölddel,aszalt paradicsommal,sózzuk,borsozzuk.Amikor félig megpuhult a bab hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret.
Fedő alatt addig főzzük, míg a bab épp teljesen meg nem puhul.

A póré hagymát az olajon üvegesre pároljuk, meghintjük liszttel majd kis lángon világosra pirítjuk.meghintjük őrölt pirospaprikával,majd 1 dl hideg vízzel felengedjük simára kavarjuk a levesbe csorgatjuk a rántást, és hagyjuk felforrni.

Petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!