Ünnepek után jól jönnek a húsmentes, de tartalmas levesek.
Nálam ma fehér gyöngybab készült :-)) Remek “téli ételek készíthetőek belőlük.” Általánosságban a hüvelyesek jó fehérje forrást biztosítanak, magas a rosttartalmuk, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk.
Fogyasztásuk rendszeresen, hetente minimum egyszer (nálam nincs olyan gyakran).
Hozzávalók:
- kb. 20-25 dkg gyöngybab
- 1 evőkanál apróra vágott póréhagyma
- 1 ek napraforgó olaj
- 2 db közepes db sárgarépa
- 1 szál petrezselyem
- 1 csapott ek teljes kiőrlésű liszt
- 2 ek napraforgó olaj
- 1 csipet paprika,só bors
- petrezselyemzöld,lestyán, aszalt paradicsom 1-2 db
- 1 db babérlevél
- 3 dl zöldségalaplé,vagy házi ételízesítő
Elkészítés:
A babot előző este megmossuk,majd beáztatjuk . A zöldségeket megtisztítjuk, kockázzuk.
A babról leöntjük a vizet,majd annyi vízbe, hogy ellepje feltesszük a tűzhelyre, forrás után egy -két percig hagyjuk, majd leöntjük a főzővizet ( azért jó leönteni, mert így a bab kevésbé puffaszt). Majd hideg vízben elkezdjük főzni,ízesítjük babérlevéllel,lestyánnal,petrezselyemzölddel,aszalt paradicsommal,sózzuk,borsozzuk.Amikor félig megpuhult a bab hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret.
Fedő alatt addig főzzük, míg a bab épp teljesen meg nem puhul.
A póré hagymát az olajon üvegesre pároljuk, meghintjük liszttel majd kis lángon világosra pirítjuk.meghintjük őrölt pirospaprikával,majd 1 dl hideg vízzel felengedjük simára kavarjuk a levesbe csorgatjuk a rántást, és hagyjuk felforrni.
Petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!