Az utóbbi időben már több alkalommal is ugyanabból az alapanyagból készítettem levest,főzeléket , vagy főzeléket, zöldségfasírtot. Ez megkönnyíti a munkát, két egymásutáni nap más fogás kerül terítékre. Most szombaton és hétfőn volt bableves, holnap lesz gyöngybab főzelék. Egyik nap tojás a feltét, a másik nap natúr szelet lesz. Szóval érdemes variálni,hogy minél változatosabban étkezzünk, ne unjuk meg:-)

Hozzávalók:

  • 40-45 dkg gyöngybab
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 2 db babérlevél
  • lestyán.petrezselyemzöld
  • 2 ek joghurt
  • só,bors, késhegynyi fűszerpaprika
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 ek olaj
  • 1 tk zabliszt


Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk,Másnap főzéskor leöntjük a vizet, majd feltesszük főni, ami után felforrt várunk 2-3 percet,majd leöntjük a főzővizet.
Felöntjük vízzel (van aki forró vízzel teszi,én hideggel szoktam),ízesítjük babérlevéllel, sóval,borssal,lestyánnal,petrezselyemzölddel. Beletesszük a hasábra vágott zöldséget. Fedő alatt főzzük.

Ha megfőtt a sárgarépa és a petrezselyemgyökér kivesszük, és robotgépben turmixoljuk. Egy kis hagymát apróra vágunk,olajon megdinszteljük,hozzáadjuk a teáskanál zablisztet, erre a fűszerpaprikát, majd a joghurtot és simára keverjük, hígítjuk 1 dl vízzel, jól kiforraljuk, majd hozzáadjuk a megfőtt babhoz, beletesszük a főzelékbe a turmixolt zöldséget, 2-3 percet főzzük, ha szükség ízesítjük.

Most cika káposztával /savanyú fejéskáposzta/ olíva olajon dinsztelt póréhagymával és tojással kínáltam.

Jó étvágyat kívánok!