Az utóbbi időben már több alkalommal is ugyanabból az alapanyagból készítettem levest,főzeléket , vagy főzeléket, zöldségfasírtot. Ez megkönnyíti a munkát, két egymásutáni nap más fogás kerül terítékre. Most szombaton és hétfőn volt bableves, holnap lesz gyöngybab főzelék. Egyik nap tojás a feltét, a másik nap natúr szelet lesz. Szóval érdemes variálni,hogy minél változatosabban étkezzünk, ne unjuk meg:-)
Hozzávalók:
- 40-45 dkg gyöngybab
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 2 db babérlevél
- lestyán.petrezselyemzöld
- 2 ek joghurt
- só,bors, késhegynyi fűszerpaprika
- 1 kis fej hagyma
- 1 ek olaj
- 1 tk zabliszt
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk,Másnap főzéskor leöntjük a vizet, majd feltesszük főni, ami után felforrt várunk 2-3 percet,majd leöntjük a főzővizet.
Felöntjük vízzel (van aki forró vízzel teszi,én hideggel szoktam),ízesítjük babérlevéllel, sóval,borssal,lestyánnal,petrezselyemzölddel. Beletesszük a hasábra vágott zöldséget. Fedő alatt főzzük.
Ha megfőtt a sárgarépa és a petrezselyemgyökér kivesszük, és robotgépben turmixoljuk. Egy kis hagymát apróra vágunk,olajon megdinszteljük,hozzáadjuk a teáskanál zablisztet, erre a fűszerpaprikát, majd a joghurtot és simára keverjük, hígítjuk 1 dl vízzel, jól kiforraljuk, majd hozzáadjuk a megfőtt babhoz, beletesszük a főzelékbe a turmixolt zöldséget, 2-3 percet főzzük, ha szükség ízesítjük.
Most cika káposztával /savanyú fejéskáposzta/ olíva olajon dinsztelt póréhagymával és tojással kínáltam.
Jó étvágyat kívánok!