A nyár egyik kedvenc zöldsége. Annyira még nem terjedt el, mint a cukkini,de ugyanolyan sokoldalúan felhasználható.A padlizsán értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi, magas víztartalma miatt.
A fűszerek közül a bors, a csombor, a bazsalikom, az oregánó illik hozzá, a hagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem mellett.
Olvastam, hogy az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában illetve hörghurutban szenvedőknek is. Emésztőszervi, máj- vese megbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén.
Japán kutatások szerint a padlizsán antocianintartalma csökkenti a koleszterin-szintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterinszintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak.
Népszerű húspótló zöldségféle: rántva, sütve, párolva, töltve, krém formában egyaránt jól használható. Én kezdetben csak padlizsánkrémnek, zakuszkának használtam, majd kipróbáltam a rántott padlizsánt. Ez utóbbit már ritkábban készítem,de annál gyakrabban a sült padlizsánt. Most a grillezve készítettem el. Az öntete különleges és egyedi. saját ízvilágomnak megfelelően állítottam össze.
Hozzávalók:
- 1 db szép padlizsán
- só,bors
- 2 -3 evőkanál extraszűz olívaolaj
- egy kis fej lila hagyma
- 1-2 aszalt paradicsom
- 5-6 olívabogyó
- nagy csokor petrezselyemzöld
- fél citrom leve
Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk,szárazra töröljük.
Keresztebe vágva ujjnyi szeleteket vágunk.
Sózzuk, majd néhány csepp citromlevet facsarunk rá. 15 percig pihentjük.
Elkészítjük az öntetet: kifacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk az olívaolajat,frissen őrölt borsot, pici sót,egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet, apróra vágott aszalt paradicsomot. Az olívabogyót is elvágjuk. Jól összekeverjük.
Majd bekapcsoljuk a grillrácsot.( Én elektromos kontakt grillsütőt használtam). Ha forró ráfektetjük a kissé kinyomkodott padlizsán karikákat, amikor egyik oldal megsült,megfordítjuk, majd lekenjük az öntettel,teszünk rá 1-2 szelet aszalt paradicsomot és készre sütjük. Kiszedjük és az öntettel meglocsolva kínáljuk.
Remek kísérője egy szelet grillezett csirkemellnek,
de önmagában is egy szelet pirítóssal remek vacsora.
Jó étvágyat kívánok!
Szia Sára!
Nekem még nincs kontakt grillem, szerinted a mikró grillező funkcióján mennyi idő kell egy szelet padlizsánnak?
Nem szeretném elfüstölni 😀
Vagy gofri sütő is használható szerinted?
Szia! A gofri sütő szerintem tökéletes lesz!:-)