A nyár egyik kedvenc zöldsége. Annyira még nem terjedt el, mint a cukkini,de ugyanolyan sokoldalúan felhasználható.A padlizsán  értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi, magas víztartalma miatt.

A fűszerek közül a bors, a csombor, a bazsalikom, az oregánó illik hozzá, a hagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem mellett.
Olvastam, hogy az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában illetve hörghurutban szenvedőknek is. Emésztőszervi, máj- vese megbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén.
Japán kutatások szerint a padlizsán antocianintartalma csökkenti a koleszterin-szintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterinszintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak.
Népszerű húspótló zöldségféle: rántva, sütve, párolva, töltve, krém formában egyaránt jól használható.  Én kezdetben csak padlizsánkrémnek, zakuszkának használtam, majd kipróbáltam a rántott padlizsánt. Ez utóbbit már ritkábban készítem,de annál gyakrabban a sült padlizsánt. Most a grillezve  készítettem el. Az öntete különleges és egyedi. saját ízvilágomnak megfelelően állítottam össze.
Hozzávalók:

  • 1 db szép padlizsán
  • só,bors
  • 2 -3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • egy kis fej lila hagyma
  • 1-2 aszalt paradicsom
  • 5-6 olívabogyó
  • nagy csokor petrezselyemzöld
  • fél citrom leve

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk,szárazra töröljük.

Keresztebe vágva ujjnyi szeleteket vágunk.

Sózzuk, majd néhány csepp citromlevet facsarunk rá. 15 percig pihentjük.
Elkészítjük az öntetet: kifacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk az olívaolajat,frissen őrölt borsot, pici sót,egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet, apróra vágott aszalt paradicsomot. Az olívabogyót is elvágjuk. Jól összekeverjük.

Majd bekapcsoljuk a grillrácsot.( Én elektromos kontakt grillsütőt használtam). Ha forró ráfektetjük a kissé kinyomkodott padlizsán karikákat, amikor egyik oldal megsült,megfordítjuk, majd lekenjük az öntettel,teszünk rá 1-2 szelet aszalt paradicsomot és készre sütjük. Kiszedjük és az öntettel meglocsolva kínáljuk.

DSC_0403 (Large)

Remek kísérője egy szelet grillezett csirkemellnek,

DSC_0433 (Large)

de önmagában is egy szelet pirítóssal remek vacsora.

Jó étvágyat kívánok!