Írhatnám azt is , hogy beindult a tésztaszósz gyár:-),mert mostanában több fajtát is kipróbáltam.Persze mindenikben volt paradicsom. Télen is készítettem  paradicsomkonzervvel mártást,de frissen turmixolt paradicsomnak semmihez sem hasonlítható az íze.Szinte nincs is nap, hogy valamilyen paradicsomos étel ne készüljön .

Hozzávalók:

  • 4 dl sűrű paradicsomszósz ( héjával együtt turmixoltam)
  • 6-8 db friss bazsalikom levél
  • egy mokkáskanál szárított bazsalikom levél
  • egy csokor petrezselyemzöld
  • egy zöld hagyma ,agy kisebb sáfrányhagyma(mindkettővel készítettem már)
  • egy duci gerezd fokhagyma
  • egy teáskanál teljes kiőrlésű durum liszt
  • 5-6 db nagy csiperke
  • egy ek. olívaolaj
  • diónyi vaj
  • egy tk. méz. vagy cukor vagy édesítőszer
  • só, bors ízlés szerint

Tészta ízlés szerint,én durum lisztből készültet használok
reszelt sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
Felaprítjuk a zöldhagymát és egy evőkanál olívaolajra tesszük, hozzáadjuk a vajat és sózzuk.Ráteszünk egy gerezd apróra vágott fokhagymát.
Közben feltesszük a vizet a tésztának. Amikor felforr a víz beledobjuk a tésztát.
Felvágjuk a gombát, rátesszük a hagymára,meghintjük petrezselyemzölddel,lepirítjuk a gombát. Ráhintjük a lisztet és összekeverjük,majd rátesszük a paradicsomsűrítményt. Ízesítjük bazsalikommal kis mézzel,borssal, sóval. Kiforraljuk.

Közben leszűrjük tésztát és kb 2 dl főzővizet hozzáadunk a mártáshoz. Összeforraljuk és a tésztával tálaljuk, friss bazsalikom levéllel és sajttal kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Az utóbbi időben nálam a paradicsomszósz úgy készül,hogy félbevágom a paradicsomot,egy nagy fazekat felteszek a tűzhelyre,belerakom a paradicsomot  1-2 csipet sót adok hozzá, illetve egy fél dl vizet.  Felfőzöm ,és ha kezd puhulni össze turmixolom.  Nem szoktam átpasszírozni.  Mártásoknak ,levesnek használom. Sikerült lefagyasztanom néhány dobozzal, jó lesz majd télen!:-)