A köles az utóbbi időben kissé feledésbe merült. A magas rosttartalma elősegíti a normál bélműködést,segíti a teltségérzet kialakulását. Különösen javasolt cukorbetegeknek, mivel nem emeli gyorsan a vércukor szintet. Jó, ha néha kölest választunk köretként a fehér rizs és a krumpli helyett.
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel a kukoricához, rizshez, szójához és hajdinához hasonlóan nem tartalmaz glutént.
Ma egy szárított gombával készült köles receptet hoztam, ami hétköznaponként egy salátával önálló ételként is fogyasztható,de köretként is jó.
Hozzávalók:
- egy pohár ( 2 dl) hántolt konyhakész köles
- egy nagy marék szárított szegfűgomba
- 6-8 szelet szárított vargánya
- só,bors
- egy ek.olívaolaj
- egy kis fej vöröshagyma
- 2-3 szelet kápia paprika
- egy teáskanál szárított,egy csokor petrezselyemzöld
- 1 ek. reszelt parmezán
Elkészítés:
Beáztatjuk a szárított gombát.
Felaprítjuk a hagymát, egy lábasba egy evőkanálnyi olívaolajra tesszük, egy csipet sóval, borssal,szárított petrezselyemmel megszórjuk és egy kicsit megfonnyasztjuk,majd rádobjuk az előzőleg beáztatott gombát. Rátesszük a kölest,együtt pirítjuk,majd rádobjuk a felaprított pirospaprikát
Rátesszük a beáztatott gomba levét, és öntünk rá 2 x 2 dl húslevest ( 2,5 -szeres mennyiségű folyadék párolódott el).Közben megkavarjuk,majd lefedjük a tepsit, felszívja a felesleges folyadékot. Petrezselyemzölddel és parmezánnal meghintve tálaljuk
Jó étvágyat kívánok!
Más gombával is elkészíthető.