DSC_0549 (Large)
A köles az utóbbi időben kissé feledésbe merült. A magas rosttartalma elősegíti a normál bélműködést,segíti a teltségérzet kialakulását. Különösen javasolt cukorbetegeknek, mivel nem emeli gyorsan a vércukor szintet. Jó, ha néha kölest választunk köretként a fehér rizs és a krumpli helyett.
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel a kukoricához, rizshez, szójához és hajdinához hasonlóan nem tartalmaz glutént.
Ma egy  szárított gombával készült köles receptet hoztam, ami hétköznaponként egy salátával önálló ételként is fogyasztható,de köretként is jó.

Hozzávalók:

  • egy  pohár ( 2 dl) hántolt konyhakész köles
  • egy nagy marék  szárított szegfűgomba
  • 6-8 szelet szárított vargánya
  • só,bors
  • egy ek.olívaolaj
  • egy kis fej vöröshagyma
  • 2-3 szelet kápia paprika
  • egy teáskanál szárított,egy csokor petrezselyemzöld
  • 1 ek. reszelt parmezán

Elkészítés:
Beáztatjuk a szárított gombát.
Felaprítjuk a hagymát, egy lábasba egy evőkanálnyi olívaolajra tesszük, egy csipet sóval, borssal,szárított petrezselyemmel megszórjuk és egy kicsit megfonnyasztjuk,majd rádobjuk az előzőleg beáztatott gombát.  Rátesszük a kölest,együtt pirítjuk,majd rádobjuk a felaprított pirospaprikát

DSC_0549 (Large) DSC_0518 (Large)

 

DSC_0520 (Large)
Rátesszük a beáztatott gomba levét, és öntünk rá  2 x 2 dl húslevest ( 2,5 -szeres mennyiségű  folyadék párolódott el).Közben megkavarjuk,majd lefedjük a tepsit,  felszívja a felesleges folyadékot. Petrezselyemzölddel és parmezánnal meghintve tálaljuk

DSC_0536 (Large)

 

DSC_0558 (Large)

Jó étvágyat kívánok!

Más gombával is elkészíthető.