A hosszú ősz megajándékozott minket bőségesen gombával.Most a lila tönkű pereszke szezonja van. Sok mindent készítettem belőle, pörköltet,gombás-tárkonyos savanyúságot és természetesen leveseket.

Amikor ragulevest készítek van úgy, hogy a lisztet ráhintem a zöldségre, máskor meg a joghurtba habarom. Most a zöldségeket hintettem meg. Érdemes kipróbálni mindkét változatot!:-)

Hozzávalók:

  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem
  • 1 db tojás nagyságú krumpli
  • 1 dl zöldborsó
  • 6-7 db karfiol rózsa
  • 2-3 db kis csiperke gomba
  • 7-8 db lila tönkű pereszke
  • 3-4 db szárított vargánya
  • 2-3 db mirelit vargánya
  • 1 /2 db kisebb póréhagyma
  • fűszerek:só,bors,kurkuma
  • petrezselyemzöld,tárkony,zeller levél
  • 2-3 db aszalt paradicsom
  • 2-3 szelet paprika
  • 1 dl görög joghurt
  • 1 ek olívaolaj
  • diónyi vaj
  • 2-3 dl zöldség vagy húsleves alaplé
  • 1 tk durum liszt

Elkészítés:
Olívaolajra tesszük, a vajat beletesszük a felvágott hagymát, paprikát,a felszeletelt gombát,pirítjuk,majd beletesszük a sárgarépát, petrezselymet. Egy kicsit megdinszteljük, meghintjük a kurkumával, liszttel,sózzuk borsozzuk,beletesszük az aszalt paradicsomot. Felengedjük a zöldségalaplével és és vízzel elkezdjük párolni, hozzáadjuk a felkockázott krumplit, szárított vargányát, a végén a karfiolt és a borsót. Meghintjük gazdagon zöld fűszerekkel ( én friss és ecetbe eltett tárkonyt is használtam) A a joghurtot egy tálban elkeverjük, teszünk hozzá egy merítőkanálnyi levest(hőkiegyenlítés miatt),majd hozzáadjuk a leveshez.

Kiforraljuk, ha szükség utána ízesítünk.

Forrón kínáljuk.

76652808_953734131675768_4837015516197421056_n

 

Jó étvágyat kívánok!