A hosszú ősz megajándékozott minket bőségesen gombával.Most a lila tönkű pereszke szezonja van. Sok mindent készítettem belőle, pörköltet,gombás-tárkonyos savanyúságot és természetesen leveseket.
Amikor ragulevest készítek van úgy, hogy a lisztet ráhintem a zöldségre, máskor meg a joghurtba habarom. Most a zöldségeket hintettem meg. Érdemes kipróbálni mindkét változatot!:-)
Hozzávalók:
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyem
- 1 db tojás nagyságú krumpli
- 1 dl zöldborsó
- 6-7 db karfiol rózsa
- 2-3 db kis csiperke gomba
- 7-8 db lila tönkű pereszke
- 3-4 db szárított vargánya
- 2-3 db mirelit vargánya
- 1 /2 db kisebb póréhagyma
- fűszerek:só,bors,kurkuma
- petrezselyemzöld,tárkony,zeller levél
- 2-3 db aszalt paradicsom
- 2-3 szelet paprika
- 1 dl görög joghurt
- 1 ek olívaolaj
- diónyi vaj
- 2-3 dl zöldség vagy húsleves alaplé
- 1 tk durum liszt
Elkészítés:
Olívaolajra tesszük, a vajat beletesszük a felvágott hagymát, paprikát,a felszeletelt gombát,pirítjuk,majd beletesszük a sárgarépát, petrezselymet. Egy kicsit megdinszteljük, meghintjük a kurkumával, liszttel,sózzuk borsozzuk,beletesszük az aszalt paradicsomot. Felengedjük a zöldségalaplével és és vízzel elkezdjük párolni, hozzáadjuk a felkockázott krumplit, szárított vargányát, a végén a karfiolt és a borsót. Meghintjük gazdagon zöld fűszerekkel ( én friss és ecetbe eltett tárkonyt is használtam) A a joghurtot egy tálban elkeverjük, teszünk hozzá egy merítőkanálnyi levest(hőkiegyenlítés miatt),majd hozzáadjuk a leveshez.
Kiforraljuk, ha szükség utána ízesítünk.
Forrón kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!