Gyakran készítek gombás ételeket, de csiperkéből gombalevest nagyon rég főztem, számtalan változatban főztem, de ma a legegyszerűbb, leggyorsabban elkészíthető változatot készítettem el.
A mai így készült:
Hozzávalók:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 5 db nagy csiperke gomba
- 4-5 szelet szárított vargánya
- 1 csokor petrezselyem
- egy csapott evőkanál tönkölybúza liszt
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- 2 teáskanál házi ételízesítő
- 2-3 szelet paprika
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1ek napraforgó olaj
- 1 teáskanál vaj
- 1 evőkanál tejföl
- 1 dl tejszín
- egy evőkanál apró csigatészta
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy lábasban olajon és a vajon megfuttatjuk, ezt követően hozzáadjuk a feldarabolt gombát, a szárított vargányát, a paprika szeletet. Kb. 5-10 percig pároljuk, majd rá szórjuk a lisztet, jól elkeverjük, és a lángról levéve hozzá adjuk a pirospaprikát, amit szintén jól elkeverünk. Felöntjük kb. egy – másfél liter hideg vízzel (lehet húsleves alaplét is használni), sózzuk, borsozzuk.
Amikor felforr hozzáadjuk a csigatésztát.A levest kb. 10 percig főzzük. A tejfölt csomómentesre keverjük,majd ráöntjük a tejszínt, kimerünk egy merítőkanál levest, jól elkeverjük, és szűrön keresztül hozzáadjuk a leveshez. Jól kiforraljuk.
Petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat!