Gyakran készítek gombás ételeket, de csiperkéből gombalevest nagyon rég főztem, számtalan változatban főztem, de ma a legegyszerűbb, leggyorsabban elkészíthető változatot készítettem el.
A mai így készült:
Hozzávalók:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 5 db  nagy csiperke gomba
  • 4-5 szelet szárított vargánya
  • 1 csokor petrezselyem
  • egy csapott evőkanál tönkölybúza liszt
  • 1 mokkáskanál fűszerpaprika
  • 2 teáskanál házi ételízesítő
  • 2-3 szelet paprika
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1ek napraforgó olaj
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 dl tejszín
  • egy evőkanál apró csigatészta

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy lábasban olajon és a vajon  megfuttatjuk, ezt követően hozzáadjuk a feldarabolt gombát, a  szárított vargányát,  a paprika szeletet. Kb. 5-10 percig pároljuk, majd rá szórjuk a lisztet, jól elkeverjük, és a lángról levéve hozzá adjuk a pirospaprikát, amit szintén jól elkeverünk. Felöntjük kb. egy – másfél liter hideg  vízzel  (lehet húsleves alaplét is használni), sózzuk, borsozzuk.

Amikor felforr hozzáadjuk a csigatésztát.A levest kb. 10 percig főzzük. A tejfölt csomómentesre keverjük,majd ráöntjük a tejszínt, kimerünk egy merítőkanál levest, jól elkeverjük, és szűrön keresztül hozzáadjuk a leveshez. Jól kiforraljuk.
Petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat!