Az ünnepek után jól esik egy tál forró leves, ilyenkor szívesen kihagyjuk a húsételeket. Gombakrém levest készíthetünk a megmaradt dinsztelt gombából, gombaszószból, gombamártásból.

Egy kis pirítóssal finom leves varázsolható az asztalra. Én egyelőre még csak elkészítem az ételeket, sokat meg sem kóstolhatok, elég nehéz is így ízesíteni :-).

Hozzávalók:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 6 db nagy csiperke gomba
  • 4-5 szelet szárított vargánya
  • 1 csokor petrezselyem, 2-3 kakukkfű ág
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 ek olívaolaj olaj
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 dl zsírszegény tejszín
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl  húsleves

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy serpenyőbe olajat teszünk, belerakjuk az apróra vágott hagymát, melyhez két csipet sót is adunk. Elkezdjük dinsztelni.
Közben apróra vágjuk a csiperkegombát, (én egy kicsit megszoktam mosni,ezt követően papírtörlővel szárazra törlöm) hozzáadjuk a feldarabolt gombát, rátesszük a vajat is. Nagy lángon dinszteljük.
Ízesítjük  frissen őrölt borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel és kakukkfűvel, ráhintjük a gombára, valamint rátesszük a szárított vargányát is.
Felengedjük egy dl fehérborral. kiforraljuk, majd beleöntjük a tejszínt. Ha túl sűrű lehet egy dl vízzel hígítani, még egyet forralunk rajta.aztán átöntjük  egy keverőtálba és botmixerrel pürésítjük, közben adagoljuk hozzá a húslevest.
Visszaöntjük a lábasba, hígítjuk annyi vízzel hogy finom krémleves állaga legyen kiforraljuk és forrón tálaljuk.

Én most apró kockákra vágott olívaolajon pirított rozskenyérrel kínáltam. Tálaláskor lehet tejszínt adni hozzá.

Jó étvágyat!

Tipp. Ha nincs húsleves lehet húsleves kockából alaplevet készíteni, vagy használhatunk ételízesítőt.