Amikor gerslit ( árpagyöngyöt) készítek általában nagyobb adagot főzök, egy adagnyit beteszek a fagyasztóba és hétköznap gyorsan készítek belőle valami köretet. Leggyakrabban kis hagymát futtatok olíva olajon, rádobom, és petrezselyemzölddel meghintem.Laktató köret pörkölt, zöldséges tésztaszósz… nagyon sok mindennel kínálható.

Most egy sajtos változat készült , melyet püspökkenyér formában sütöttem készre, ami vegetáriánusoknak főétől egy salátával, vagy mártással. Persze hús is , akár egy szelet hal is kínálható mellé.

Hozzávalók:

egy bögre előfőzött gersli
2 evőkanál krémsajt
5 dkg füstölt karaván sajt
1 db tojás
1 evőkanál szárított hagyma chips ( vagy dinsztelt hagyma)
1 evőkanál olíva olaj
1 teáskanál zsemlemorzsa


Elkészítés:

A püspökkenyérsütőt sütőpapírral kibéleljük,olíva olajjal meglocsoljuk,meghintjük zsemlemorzsával.
A gerslit összekeverjük a tojással,kis sóval. Beletesszük a masszát a sütőbe, tetejére halmozzuk a sajtot, úgy hogy mindenhova jusson, a karaván sajt felét reszeljük, a másik felét rusztikusan rácsipkedjük. A hagyma-chipset is rászórjuk, sütőbe tesszük kb 15-20 percre. Utána kivesszük 10 perc pihentetés után szeleteljük . Rukkolával díszítettem. Lehet mellé kínálni szószt, natúr szeletet, salátát…