Fűszeres birsalmalekvár
0,5 kg birsalma kimagozva 80 gr édesítő (cukor) 8 gr zselésítő cukor 2 evőkanál citromlé 1 cs vaníliás cukor 1 tk őrölt szegfűszeg, 1 tk őrölt fahéj
A birsalmát megmostam, és kis darabokra vágtam a héjjával együtt. Annyi vízben feltettem főzni, ami épp ellepte. Mikor megpuhult (kb 0,5-1 óra), botmixerrel összepépesítettem. Az édesítőt (cukrot) (aki nem akar zselésítőt használni, nem muszáj, magától is hamar összeáll, mivel a birsnek nagyon magas a pektin tartalma), majd a fűszereket és a citromlevet is hozzáadtam.
Így felforraltam, 2-3 percig főztem, majd a szokásos módon forró üvegbe töltöttem, lezártam, fejre állítottam.
A fűszerektől finom karácsonyi hangulata és íze lett.
Próbáljátok ki!
Fotót és receptet Vassné Halász Gabriella küldte 🙂