Általában ünnepek alkalmával szoktam mazsolás kalácsot sütni:-), egyik gyerekkori kedvenc.
Hozzávalók:
- 1 pohár mazsola( 1,5 dl)
- 50 dkg liszt
- 1 evőkanál kristálycukor ( 6-8 szem édesítőtabletta)
- 2,5 dkg élesztő
- 2.5-3 dl langyos tej
- 5-6 dkg vaj (vagy 2 evőkanál olaj)
- 2 tojás
- 1 tojássárgája
- csipet só
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos cukrozott tejben . Én egy kis kávéskanálnyi cukrot szoktam a tejbe tenni.
A lisztet a cukorral és csipetnyi sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.
A puha vajat, a tojásokat és a maradék tejet a tésztához adjuk, majd simára összedolgozzuk, addig dagasztjuk ameddig szép hólyagos lesz, elválik az edény falától,majd belekeverjük a mazsolát.
Letakarva 30 -40 percig kelesztjük.
A tésztát kiborítjuk egy lisztezett deszkára, 3 részre osztjuk, majd összefonjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Letakarva további kb. 15 percig kelesztjük. A kalácsot tojássárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon 40-45 percig sütjük.