Általában ünnepek alkalmával szoktam mazsolás kalácsot sütni:-), egyik gyerekkori kedvenc.

Hozzávalók:

  • 1 pohár mazsola( 1,5 dl)
  • 50 dkg liszt
  • 1 evőkanál kristálycukor ( 6-8 szem édesítőtabletta)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2.5-3 dl  langyos tej
  • 5-6 dkg vaj  (vagy 2 evőkanál olaj)
  • 2 tojás
  • 1 tojássárgája
  • csipet só

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos cukrozott tejben . Én egy kis kávéskanálnyi cukrot szoktam a  tejbe tenni.

A lisztet a cukorral és csipetnyi sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.

A puha vajat, a tojásokat és a maradék tejet a tésztához adjuk, majd  simára összedolgozzuk, addig dagasztjuk ameddig szép hólyagos lesz, elválik az edény falától,majd belekeverjük a mazsolát.

Letakarva  30 -40 percig kelesztjük.

A tésztát kiborítjuk egy lisztezett deszkára,  3 részre osztjuk, majd összefonjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Letakarva további kb. 15 percig kelesztjük. A kalácsot tojássárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon  40-45 percig sütjük.