A fiam egyik kedvenc gyümölcsös süteménye, a legjobban almával szereti. nyáron szoktam variálni barackkal , szilvával is készítettem. Finom,puha,mutatós és főleg gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók a piskótaalaphoz:
- 6 tojás
- 6 ek.liszt
- 6 ek. cukor( én 3 ek kristály,3 ek nyírfacukrot tettem)+ 3 csipetnyi a tepsibe
- 1 csipetnyi só
- 1 ek.olaj
- 3 db alma, reszelt citromhéj
A sziruphoz 2 ek cukor, 5 dkg vaj, 1 dl víz,1 vaníliacukor
Elkészítés:
1. Egy kis lábasban a vajjal , a vízzel és a cukorral, vaníliával szirupot készítünk.
2. Ameddig a szirup felfő megmossuk és felszeleteljük a gyümölcsöt.(én egy almát nem hámoztam meg,hogy szebb színű legyen a torta).Egy citrom héját lereszeljük és ezzel meghintjük az almát.
3. Kapcsos tortaformát papírral kibéleljük,megvajazzuk 3-4 csipetnyi kristálycukorral meghintjük, majd szépen elrendezzük benne az almákat. ( a tortaforma átmérője 27 cm)
4. A sziruppal nyakon öntjük a gyümölcsöt.
5.Betesszük a sütőbe 180 fokon légkeverésen 10 percig sült.
6.Közben elkészítettem a piskótát, félig felverem a tojás fehérjét egy csipetnyi sóval , majd beleteszem a cukrot és kemény habot verek, lassan beleengedem a tojások sárgáját, egy kisebb habverővel lazán
összekeverem, majd beleteszem, a lisztet, lazán összekavarom, és hozzáadok egy evőkanálnyi olajat.
7. Kivesszük a sütőből a gyümölcsös alapot, ráöntjük a piskóta masszát és készre sütjük(tűpróbával ellenőrizzük).
8. Tortaformára borítjuk , a tetején lesznek a gyümölcsök.
9.Citromhéj forgáccsal díszítjük.
Jó étvágyat!