A fiam  egyik kedvenc  gyümölcsös süteménye, a legjobban almával szereti. nyáron szoktam variálni barackkal , szilvával is készítettem. Finom,puha,mutatós és főleg gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók a piskótaalaphoz:

  • 6 tojás
  • 6 ek.liszt
  • 6 ek. cukor( én 3 ek kristály,3 ek nyírfacukrot tettem)+ 3 csipetnyi a tepsibe
  • 1 csipetnyi só
  • 1 ek.olaj
  • 3 db alma, reszelt citromhéj

A sziruphoz 2 ek cukor, 5 dkg vaj, 1 dl víz,1 vaníliacukor

Elkészítés:

1. Egy kis lábasban a vajjal , a vízzel és a cukorral, vaníliával szirupot készítünk.

2. Ameddig a szirup felfő megmossuk és felszeleteljük a gyümölcsöt.(én egy almát nem hámoztam meg,hogy szebb színű legyen a torta).Egy citrom héját lereszeljük és ezzel meghintjük az almát.

3. Kapcsos tortaformát papírral kibéleljük,megvajazzuk  3-4 csipetnyi kristálycukorral meghintjük, majd szépen elrendezzük benne az almákat. ( a tortaforma átmérője 27 cm)

4. A sziruppal nyakon öntjük a gyümölcsöt.

5.Betesszük a sütőbe 180 fokon légkeverésen 10 percig sült.

6.Közben elkészítettem a piskótát, félig felverem a tojás fehérjét egy csipetnyi sóval , majd beleteszem a cukrot és kemény habot verek, lassan beleengedem a tojások sárgáját, egy kisebb habverővel lazán

összekeverem, majd beleteszem, a lisztet, lazán összekavarom, és hozzáadok egy evőkanálnyi olajat.

7. Kivesszük a sütőből a  gyümölcsös alapot, ráöntjük a piskóta masszát   és készre sütjük(tűpróbával ellenőrizzük).

8. Tortaformára borítjuk , a tetején lesznek a gyümölcsök.

9.Citromhéj forgáccsal díszítjük.

Jó étvágyat!