Ebben az esős téli időben nincs is finomabb egy tál forró gyógylevesnél. Valóban gyerekkoromban hallottam,hogy a fokhagymás leves a beteg embert is meggyógyítja. Már többször is írtam, de nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy  régen nagymamáink  konyhájára leginkább az egyszerűség és praktikusság volt a jellemző. Ha volt egy kis csirke,vagy tyúk  a háznál, akkor egy kis fokhagymával ízesítve finom levest készítettek. Már korábban bemutattam nagymamám csirkelevesét,most egy kicsit saját változatra formáltam. Az eredeti  fokhagymás csirkelevesben csirkecsont, illetve tojás sárgája is volt. Akkor nézzük az enyémet,hogy is készült?:-)

Hozzávalók:

  • 1 db csirkemell filé
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek.rizs
  • 1 db.sárgarépa
  • fűszerek:só,bors, két csipetnyi kurkuma
  • 1 tk. tönkölyliszt
  • 1 dl joghurt+  1 ek tejföl ecet ízlés szerint

Elkészítés:

A megmosott csirkemellet 4-6 cm-es szeletekre vágjuk és hideg vízben feltesszük főni.

Amikor felforrt a habját leszedjük.

Ízesítjük sóval,őrölt borssal, kurkumával,beleteszünk  egy hosszában vágott sárgarépát, egy evőkanál rizst, majd a felszeletelt fokhagymát .

Készre főzzük. teszünk bele ízlés szerint egy kis ecetet.

Elkészítjük a habarást a tejfölt és a joghurtot a liszttel csomómentesre keverjük.

Hőkiegyenlítés céljából egy-két merítőkanálnyi levest kimerünk és hozzáadjuk a habaráshoz. Majd folyamatos keverés mellé a leveshez adjuk. Ha felforrt lezárjuk a lángot, ha szükség utána ízesítünk.

Forrón tálaljuk.

DSC_0522 (Large)

Jó étvágyat kívánok!:-)