Nem titok, hogy egyik kedvencem a padlizsán. A magyar konyhákban az utóbbi években lett népszerű, de még mindig a rántott padlizsán és a padlizsánkrém a főszereplő.
Most egy töltött padlizsánt mutatok,ami a maradék rizsből, gersliből, kölesből,chinoából is elkészíthető.
Hozzávalók:
- 3 db közepes méretű padlizsán
- 4 evőkanálnyi előfőzött rizs
- 2 csapott teáskanál útifűmaghéj
- 10 dkg feta sajt
- 2 evőkanálnyi joghurt
- metélőhagyma,petrezselyem,bazsalikom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db koktélparadicsom
- só,bors
Elkészítés:
A padlizsánokat egészben megsütjük a sütőben. Én mindig sütőpapírra fektetem és úgy sütöm.
Ha megsültek hagyom kicsit pihenni, majd egy késsel hosszában bemetszek, kikaparom a sült padlizsánt, egy tálba rakom, a fölösleges folyadékot leöntöm, majd hozzákeverem a rizst,, az útifűmaghéjat, ízesítem sóval,borssal, hozzákeverek egy nagy gerezd zúzott fokhagymát, feta sajtot. Zöld fűszereket metélőhagymát,bazsalikomot petrezselymet adok hozzá és visszahelyezem a tölteléket a padlizsánba. Kiolajazott sütőpapírra fektetem, a padlizsán tetejére joghurtot kanalazok, meghintem metélőhagymával,paradicsom szeletet, bazsalikom levelet teszek.
180 fokos sütőbe teszem, kb 30 percig ( ameddig a padlizsán teteje megsül.
Bazsalikomos paradicsomszósszal kínálom, de egy kis hal is került mellé 🙂
Jó étvágyat kívánok!