Nem is tudom van-e még olyan zöldség, amit annyira meglehet szeretni, mint a padlizsánt?! Persze olyanra gondolok, amit korábban annyira nem is kedveltem, és fokozatosan egyik kedvenc alapanyagom lett.:-)
Hogy mi a titka ? talán a számtalan fűszerezési lehetőség, a sok-sok variáció, illetve fontos friss roppanós érett padlizsán legyen. Első alkalommal egy “sima” padlizsános kenyeret kóstoltam, aminek az íze valamiért nem hagyott maradandó élményt. Unokatestvéremék (Gyöngyi ugye emlékszel, mi lett a padlizsános kenyér sorsa? ), amúgy a férjem is hasonlóképpen volt ezzel a krémmel. Szóval fontos a jó elkészítés. A padlizsánkrém is akkor igazi, ha parázson van sütve . A padlizsánkrém után jött a zakuszka, na az már első számú kedvenc volt. Aztán ismét terítékre került, számtalan változatban, jött a rántott padlizsán, igen de az kesernyés volt, kitapasztaltam pici só, citromlé,hogy ne barnuljon meg,némi pihentetés, és ezt követően, a panírozás. Finomabb a húsnál. Mivel nagyon kedveli az olajat, így más receptekkel próbálkoztam. Sok be is került ide a blogba.
A következő ragut tészta mellé készítettem,de hús mellé (nálam bárány) remek köret. Ajánlom kipróbálásra,hátha kedvet kaptok hozzá:-)
Hozzávalók:
- egy nagy padlizsán ( kb 500 gramm)
- 1/2 piros kaliforniai paprika
- 1 db tv.paprika
- 1 nagy lila újhagyma
- 400 gramm hámozott paradicsomkonzerv
- 2 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só,frissen őrölt bors,kis csili
- 1/2 citrom leve
- bazsalikom
- 2 tk méz ( vagy édesítő)
- 1 csapott teáskanál teljes kiőrlésű liszt
Elkészítés:
Megmossuk a padlizsánt és felkockázzuk (hüvelykujjbegy nagyságúra). Egy tálba rakjuk meghintjük sóval, és meglocsoljuk frissen facsart citromlével. Állni hagyjuk kb 15 percig ( az enyhén kesernyés íz távozik ezzel,de van akit ez nem zavar,az kihagyhatja).
Egy mély teflon aljú serpenyőbe olívaolajat teszünk, rátesszük a kicsit levétől kinyomkodott padlizsánt, frissen őrölt borssal meghintjük, és elkezdjük pirítani. Közben forgatjuk.
Felaprítjuk a többi hozzávalót /régebben kiszedtem a padlizsánt,de rájöttem felesleges/, rátesszük a felaprított hagymát, paprikát, a zúzott fokhagymát és együtt pirítjuk. Ráhintjük a lisztet, majd felengedjük a paradicsommal,illetve 1- 1,5 dl hideg vízzel. Ízesítjük csilivel,mézzel.Ha szükség utána sózunk. Kiforraljuk és meghintjük frissen vágott bazsalikommal.
A tésztás változathoz,papardele tésztát főztem. Egy kis tészta főzővízzel hígítottam. Parmezánnal meghintve tálaltam. A tetejére kis csilis olívaolaját locsoltam.
Jó étvágyat kívánok!
Végre kisütött a nap, jó kiülni egy kicsit:-)