A tegnap volt az Elhízás Világnapja. Az elhízás nem esztétikai probléma, hanem betegség, sajnos egyre kevesebbet mozgunk és a bevitt kalóriák, szénhidrátok az évek során lerakódnak. A szervezeten belüli zsírtöbblet számos szerv és szervrendszer működésében okozhat problémát. Az elhízás önálló kockázati tényezőként sorolható fel a szív- és érrendszeri betegségek mint pld. a magas vérnyomás, a cukorbetegség, egyes daganatos betegségek,a zsírmáj, ízületi betegségek tekintetében is. Számos fogyókúrás ötlet divat diéta sem segít a túlsúlyon. Éppen ezért fontos, hogy az elhízott személyek lehetőség szerint törekedjenek arra, hogy csökkentsék a testtömegüket, de sokkal nehezebb a csökkentés, mint a megelőzés. Próbáljunk meg tudatosabban étkezni, a gyerekeinknek sokszor készítsünk színes , kalóriában , finomított szénhidrátban szegényebb fogást és biztassuk a mozgásra és a sportra. A mai ebédünket mutatom,mely színes és mégis nagyon finom :-))

Hozzávalók:

egy nagy szelet fekete tőkehal filé( melyet 4 db-re vágtam)

2 evőkanál olíva olaj,1 dkg vaj
fél citrom
egy evőkanál zabliszt, mokkáskanál piros paprika keverék
fűszerek: só, bors,csipet szárított kapor

Elkészítés:
A halat megmosom, leitatom a vizet róla egy papírtörlővel, meglocsolom frissen facsart citromlével, sózom borsozom.
Egy kis teflon serpenyőbe teszem az olajat, beleteszek két db citrom karikát. A halat beleforgatom a lisztes keverékbe és felmelegített serpenyőbe teszem a bőrös oldalával, 2-3 percig sütöm, majd megordítom, és a másik oldalát is 2 percig sütöm. Visszafordítom a bőrös oldalára, ráteszem a vajat, néhány csepp citromot facsarok lefedem , és hagyom még kb egy percig. A megsült citromot ráteszem a halra.

Ameddig sül a hal elkészítem a köretet.

Köret hozzávalói :
1 db édesburgonya(kb 30-35 dkg)
1 bögre bébi spenót
2 evőkanál olíva olaj
diónyi vaj
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál felaprított póréhagyma

Elkészítés:

Két kis serpenyőt használunk, külön- külön készül.

Serpenyőbe teszek egy evőkanál olívaolajat,erre teszem a megpucolt és felkockázott édesburgonyát, sózom, szárított petrezselyemmel meghintem, rádobom az ujjbegynyi vajat és rázogatom ameddig megsül, vigyázva,hogy ne égjen le.
A másik serpenyőbe teszem a felaprított hagymát az olíva olajjal,ha elkezd dinsztelődni, ráteszem a fokhagymát,csipet sót és a vajat majd a spenótot, csak összerázom , roppanósan tálalom.