Tudjátok mitől lesz egy fasírt laza, puha? Elárulom a trükköt:-)
Recepteket olvasgatva  sehol nem találtam azt a fasírt készítést , amit édesanyámtól tanultam. Szóval az alaptrükköket megtartottam, ha évek alatt változtattam is a  recepten. Emlékszem kicsi mamám ( így szólítottuk a nagymamánkat), olyan sok kenyeret rakott bele, szegény édesapám mindig mondta “édesanyám, húst is szeretnék enni, nem csak kenyeret”.
A fasírt lazaságát az apróra reszelt nyers krumpli adja, és hogy mennyire igaz, egyszer kipróbáltam krumpli nélkül készíteni, hát nem  volt akkor laza biztosan:-), teljesen más volt az állaga. A másik trükk, amit szintén édesanyámtól tanultam, hogy a kész pogácsákat sem lisztbe, sem zsemlemorzsába nem forgatom, hanem csak vizes kézzel megformázok és ezt követően sütöm.

Fasírt recept ahogy én készítem:

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg darált sertéshús
  • 2 tojás
  • 1 korpás zsemle,vagy 1 szelet héj nélküli barna kenyér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tej
  • só, bors ízlés szerint
  • csipetnyi csombor
  • jó csokor petrezselyem zöld
  • 1 teáskanál piros paprika
  • 1 teáskanál Kotányi fasírt por ( az eredeti receptben nem szerepelt,de ha van itthon szoktam bele tenni)
  • 3 evőkanál étolaj
  • 2 tojás nagyságú krumpli

Elkészítés:

Egy  tálba beleteszem a darált húst, egy másikba tejet öntök (2-3 dl-t), és időnként jól megnyomkodva beáztatom a  zsemlét. Lereszelem a krumplit, majd kinyomkodom és hozzáadom a darált húshoz.  A fokhagyma gerezdet is leszoktam reszelni és úgy teszem a húsos masszához. A tojásokat  feltöröm , egyenként egy csészébe, majd a darált húshoz öntöm. Jól kinyomkodom a tejbe áztatott zsemlét , fűszerezem sóval, borssal, paprikával, csomborral, a Kotányi fűszerrel  és  elkezdem gyúrni.  Összevágom a petrezselyemzöldet és azt is hozzáadom. Megízlelem, és ha szükség utánaízesítem.

Jó, ha egy kicsit tudjuk pihentetni a masszát így jobban összeérnek az ízek. Sütés előtt pogácsákat formázok vizes kézzel és teflonserpenyőben közepes lángon kisütöm. Oldalanként 5-6 percet kell sütni,  én közben 2-3 percre  lefedem a serpenyőt  így jobban átsül.
Amikor megsült papírtörlőn leitatom az olajat.

Melegen, hidegen egyaránt finom.

Jó étvágyat!