Tudjátok mitől lesz egy fasírt laza, puha? Elárulom a trükköt:-)
Recepteket olvasgatva sehol nem találtam azt a fasírt készítést , amit édesanyámtól tanultam. Szóval az alaptrükköket megtartottam, ha évek alatt változtattam is a recepten. Emlékszem kicsi mamám ( így szólítottuk a nagymamánkat), olyan sok kenyeret rakott bele, szegény édesapám mindig mondta “édesanyám, húst is szeretnék enni, nem csak kenyeret”.
A fasírt lazaságát az apróra reszelt nyers krumpli adja, és hogy mennyire igaz, egyszer kipróbáltam krumpli nélkül készíteni, hát nem volt akkor laza biztosan:-), teljesen más volt az állaga. A másik trükk, amit szintén édesanyámtól tanultam, hogy a kész pogácsákat sem lisztbe, sem zsemlemorzsába nem forgatom, hanem csak vizes kézzel megformázok és ezt követően sütöm.
Fasírt recept ahogy én készítem:
Hozzávalók:
- 40-50 dkg darált sertéshús
- 2 tojás
- 1 korpás zsemle,vagy 1 szelet héj nélküli barna kenyér
- 2 gerezd fokhagyma
- tej
- só, bors ízlés szerint
- csipetnyi csombor
- jó csokor petrezselyem zöld
- 1 teáskanál piros paprika
- 1 teáskanál Kotányi fasírt por ( az eredeti receptben nem szerepelt,de ha van itthon szoktam bele tenni)
- 3 evőkanál étolaj
- 2 tojás nagyságú krumpli
Elkészítés:
Egy tálba beleteszem a darált húst, egy másikba tejet öntök (2-3 dl-t), és időnként jól megnyomkodva beáztatom a zsemlét. Lereszelem a krumplit, majd kinyomkodom és hozzáadom a darált húshoz. A fokhagyma gerezdet is leszoktam reszelni és úgy teszem a húsos masszához. A tojásokat feltöröm , egyenként egy csészébe, majd a darált húshoz öntöm. Jól kinyomkodom a tejbe áztatott zsemlét , fűszerezem sóval, borssal, paprikával, csomborral, a Kotányi fűszerrel és elkezdem gyúrni. Összevágom a petrezselyemzöldet és azt is hozzáadom. Megízlelem, és ha szükség utánaízesítem.
Jó, ha egy kicsit tudjuk pihentetni a masszát így jobban összeérnek az ízek. Sütés előtt pogácsákat formázok vizes kézzel és teflonserpenyőben közepes lángon kisütöm. Oldalanként 5-6 percet kell sütni, én közben 2-3 percre lefedem a serpenyőt így jobban átsül.
Amikor megsült papírtörlőn leitatom az olajat.
Melegen, hidegen egyaránt finom.
Jó étvágyat!
1 Response
[…] https://blog.keva.hu/recept/fasirt/ […]