Nagyon sokszor készítek paradicsomos szószt, rengeteg változatot kipróbáltam,de ezidáig ez a legfinomabb paradicsomos tésztaszósz. Talán azért is,mert a paradicsom háromféleképpen került a szószba, szárított paradicsom, sült, illetve frissen aprított formában. A tészta közepébe pedig padlizsános zabpehellyel töltött paradicsom került. A recept teljesen saját ötlet alapján készült.

Írom is a receptet:-)

Hozzávalók:
1 kg körüli koktél, Lucullus paradicsom
2 db szárított paradicsom
1 db lila hagyma
1 gerezd fokhagyma, illetve 2 csipet fokhagyma granulátum
2-2 csipet szárított petrezselyem és szárított bazsalikom
2 szál friss zellerlevél, 3-4 szál friss petrezselyem
3 evőkanál zöld fűszeres olívaolaj/ rozmaring,oregano, bazsalikom/
1 szál sárgarépa
2 szelet piros kaliforniai paprika

csipet csili
1 csapott teáskanál zabliszt

Elkészítés:
A megmosott paradicsomot, kiolajazott sütőpapírra tettem, meghintettem sóval, petrezselyemmel,bazsalikommal, fokhagyma granulátummal . Majd olajjal meglocsoltam.

/ a töltött paradicsomokat is behelyeztem/.

A töltött paradicsom hozzávalói:
6 db kisebb gömbölyű kemény húsú paradicsom
2 evőkanál héjában sült kikapart padlizsán ( korábban krémet készítettem)
1 evőkanál zabpehely
só, bors
5 dkg juhtúró
Elkészítés:
A paradicsomnak kalapot vágok, kikaparom, megsózom ( a kikapart húst elteszem a szósznak).A zabpelyhet összekeverem a padlizsánnal,túróval, kis frissen őrölt borssal meghintem,jól összekeverem és a paradicsomba töltöm. A paradicsomot meghintem szárított bazsalikom , petrezselyemzölddel ,illetve fokhagyma granulátummal. Olajjal meglocsolva sütőbe tesszük.

A szósz készítése:
Egy evőkanál olajon az apróra vágott lila hagymát,a kaliforniai paprikát és a szárított paradicsomot kicsit megdinsztelem, ráhintem a zablisztet,összekavarom és felengedem kb egy dl.hideg vízzel, hozzáadom a frissen kikapart paradicsomot. A sárgarépát apró lyukú reszelőn lereszelem, és hozzáadom a szószhoz, valamint az apróra vágott zöld zeller és petrezselyemlevelet, kis hőfokon párolom , majd beleteszem a sült paradicsomot, 3-4 percig együtt főzzük. Közben kifőzzük a penne tésztát. A tészta főző vizéből egy -két kanállal hozzáadunk a szószhoz.
A töltött paradicsommal és parmezánnal meghintve kínáljuk.

Jó étvágyat!

Ajánlom nem csak vegetáriánusoknak :-). Természetesen a paradicsomot lehet hússal is tölteni.