A karácsonyi töltött káposzta mindig a legfinomabb, mert abba belekerül a füstölt hús, akkor érik meg a savanyú káposzta. Nálunk a karácsony elképzelhetetlen töltött káposzta nélkül. Gyerekkoromban nagymamám, majd édesanyám készítette,  amikor a töltelékeket csavarom mindig úgy érzem velem vannak a szeretteim, akik már csak az emlékek között élnek.
Régen  még több  zsíros és füstölt hússal készült,  volt benne gömböc , sonka, kolbász.. 🙂 Én a  fehér rizs helyett barna rizst teszek, de ilyenkor a füstöltet azért beleteszem.
Ha valaki kalóriaszegényen szeretné elkészíteni, akkor fontos odafigyelni a hozzávalókra. Karácsonykor azért az eredeti káposztát szoktam készíteni, én a következőképen.

Hozzávalók:

  • 2-3 fej savanyú káposzta
  • 1/2 kg vágott savanyú káposzta
  • 1 kg sertés darált hús
  • egy  pohár rizs  ( fél kg.húshoz 1 dl)
  • 1 fej hagyma
  • 2 kisebb paradicsom
  • 1 paprika
  • só, bors, nagyon kevés pirospaprika ,szárított csípős paprika
  • csombor, kapor
  • füstölt csülök, oldalas
  • tálaláskor tejföl

Elkészítés:

Lelevelezzük a káposztát, a vastagabb ereket levágjuk róla.

A hagymát megfonnyasztjuk kevés olajon,  megszórjuk paprikával. A rizst vízben áztatom. Amikor készen van hozzáöntjük a húshoz, majd sózzuk, borsozzuk , ízesítjük szárított csomborral, kaporral.

A fejes káposzta leveleibe töltjük  a húst.

A fazék aljára tesszük a füstölt húst  és elrendezzük a töltelékeket,majd vágott káposzta, megszórjuk a tetejét csomborral és kaporral, végül rátesszük a vágott káposzta másik felét, teljesen feltöltjük vízzel.

Kis lángon főzzük kb . 4-5 órát.

Tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat!