A karácsonyi töltött káposzta mindig a legfinomabb, mert abba belekerül a füstölt hús, akkor érik meg a savanyú káposzta. Nálunk a karácsony elképzelhetetlen töltött káposzta nélkül. Gyerekkoromban nagymamám, majd édesanyám készítette, amikor a töltelékeket csavarom mindig úgy érzem velem vannak a szeretteim, akik már csak az emlékek között élnek.
Régen még több zsíros és füstölt hússal készült, volt benne gömböc , sonka, kolbász.. 🙂 Én a fehér rizs helyett barna rizst teszek, de ilyenkor a füstöltet azért beleteszem.
Ha valaki kalóriaszegényen szeretné elkészíteni, akkor fontos odafigyelni a hozzávalókra. Karácsonykor azért az eredeti káposztát szoktam készíteni, én a következőképen.
Hozzávalók:
- 2-3 fej savanyú káposzta
- 1/2 kg vágott savanyú káposzta
- 1 kg sertés darált hús
- egy pohár rizs ( fél kg.húshoz 1 dl)
- 1 fej hagyma
- 2 kisebb paradicsom
- 1 paprika
- só, bors, nagyon kevés pirospaprika ,szárított csípős paprika
- csombor, kapor
- füstölt csülök, oldalas
- tálaláskor tejföl
Elkészítés:
Lelevelezzük a káposztát, a vastagabb ereket levágjuk róla.
A hagymát megfonnyasztjuk kevés olajon, megszórjuk paprikával. A rizst vízben áztatom. Amikor készen van hozzáöntjük a húshoz, majd sózzuk, borsozzuk , ízesítjük szárított csomborral, kaporral.
A fejes káposzta leveleibe töltjük a húst.
A fazék aljára tesszük a füstölt húst és elrendezzük a töltelékeket,majd vágott káposzta, megszórjuk a tetejét csomborral és kaporral, végül rátesszük a vágott káposzta másik felét, teljesen feltöltjük vízzel.
Kis lángon főzzük kb . 4-5 órát.
Tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat!