Örök klasszikus sütemény a gyümölcstorta, nálunk legalább is az, mert ez a fiam kedvenc süteménye :-). Szoktam készíteni gyümölcstorta formájában, de úgy is hogy pl. készítek egy 6 tojásos piskóta lapot és ketté vágom hosszában, a tetejére pudingot teszek, megrakom gyümölccsel, majd zselével. Most gyümölcstorta formába tettem, melybe 4 tojásból piskótát készítettem.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál sütőpor
a krémhez:
- 0,5 liter tej
- egy tasak vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál cukor
- egy diónyi vaj
- egy fél citrom leve és a citrom reszelt héja
- 1 csomag tortazselé
- 1 dl gyümölcslé
- eper
Elkészítés:
A tésztához kemény habbá verjük a tojások fehérjét a cukorral, majd a tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, és tovább verjük, de csak lassú fokozaton és csak addig ameddig összekeveredik a sárgájával. Majd hozzákeverjük a lisztet, amibe belerakjuk a sütőport , végül belecsorgatjuk az olajat.Vajjal kikent, lisztezett sütőformában világosra sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a pudingot, a pudingport összekeverjük cukorral, belerakjuk a citrom héját, hideg tejjel csomómentesre kavarjuk, majd a tej hozzáadása után készre főzzük. Én ekkor szoktam hozzáadni egy diónyi vajat, amit jól belekavarok. Ráöntjük melegen a tortánkra.
Megrakjuk gyümölccsel ízlés szerint. Én most eperrel raktam meg.
Elkészítjük leírás szerint a zselét ( a tasakon 2,5-3 dl folyadékot írt, de én általában 2 dl-vel szoktam készíteni). Finomabb a zselé ha gyümölcslével, fele víz-fele gyümölcslé arányban adagoljuk. Ebbe szoktam egy evőkanálnyi citromlevet facsarni. Amikor a lángról levesszük kavargatjuk, kb.10 perc múlva rátesszük a gyümölcsökre.
Jó étvágyat!
Ui.- sütőport azóta teszek piskótába amióta nem külön verem fel a tojás fehérjét, és nem külön kavarom a tojás sárgáját a cukorral 🙂