Örök klasszikus sütemény a gyümölcstorta, nálunk legalább is az, mert ez a fiam kedvenc süteménye :-). Szoktam készíteni gyümölcstorta formájában, de úgy is hogy pl. készítek egy 6 tojásos piskóta lapot és ketté vágom hosszában, a tetejére pudingot teszek, megrakom gyümölccsel, majd zselével. Most gyümölcstorta formába tettem, melybe 4 tojásból piskótát készítettem.

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál sütőpor

a krémhez:

  • 0,5 liter tej
  • egy tasak vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • egy diónyi vaj
  • egy fél citrom leve és  a citrom reszelt héja
  • 1 csomag tortazselé
  • 1 dl gyümölcslé
  • eper

Elkészítés:

A tésztához kemény habbá verjük a tojások fehérjét a cukorral, majd a tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, és tovább verjük, de csak lassú fokozaton és csak addig ameddig összekeveredik a sárgájával. Majd hozzákeverjük a lisztet, amibe belerakjuk a sütőport , végül  belecsorgatjuk az olajat.Vajjal kikent, lisztezett  sütőformában világosra sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a pudingot, a pudingport összekeverjük cukorral, belerakjuk a citrom héját, hideg tejjel csomómentesre kavarjuk, majd a tej hozzáadása után készre főzzük. Én ekkor szoktam hozzáadni egy diónyi vajat, amit jól belekavarok. Ráöntjük melegen a tortánkra.
Megrakjuk gyümölccsel ízlés szerint. Én most eperrel raktam meg.
Elkészítjük leírás szerint a zselét ( a tasakon 2,5-3  dl folyadékot írt, de én általában 2 dl-vel szoktam készíteni). Finomabb a zselé ha  gyümölcslével,  fele víz-fele gyümölcslé arányban adagoljuk. Ebbe szoktam egy evőkanálnyi citromlevet facsarni.  Amikor a lángról levesszük kavargatjuk, kb.10 perc múlva rátesszük a gyümölcsökre.

Jó étvágyat!

Ui.-  sütőport azóta teszek piskótába amióta nem külön verem fel a tojás fehérjét, és nem külön kavarom a tojás sárgáját a cukorral 🙂