Az idei nyáron gyakran készítettem gyümölcslevest, köszönhetően a meleg napoknak. Számtalan változatban készítem, nehéz is egy – egy receptet leírni. Igyekszem, hogy több fajta ízvilág jelenjen meg , illetve más gyümölcsből készüljön. Gyakori kérdés, hogy mitől szép selymes a leves. Szerintem, ha habtejszínnel készítjük sokkal selymesebb az íze..Nem teszek sokat csupán egy dl-t 4 adaghoz, legtöbbször valamilyen gyümölccsel sűrítem . Szoktam kis vaníliás pudingport is tenni, de csak egy csapott teáskanálnyit a négy tányérhoz. Azért cukorbetegeknek inkább a tejszínt javasolnám, és vanília eszenciával az ízesítést, hisz már a gyümölcs pépesítés is gyorsan felszívódó szénhidrát. Persze érdemes bemérni a vércukrot , ki hogyan reagál az adott levesre. Második fogásnak pedig érdemes rostban gazdag köretet, salátát fogyasztani.
Nézzük az eperlevest:
Hozzávalók:
30-35 dkg szép érett eper
csipet őrölt fahéjcsipet só
1 dl habtejszín
1 csapott teáskanál vaníliás pudingpor
vanília eszencia / vagy fél tasak vaníliacukor/
2 teáskanál eritrit / vagy méz/
Elkészítés:
Egy kisebb fazékban annyi vízzel,hogy az epret ellepje tűzhelyre tesszük, csipet só, édesítő, vanília,fahéj hozzáadásával, felforraljuk.
Botmixerrel pürésítjük. Majd visszatesszük a tűzhelyre vizet adunk hozzá még kb fél litert, közben elkavarjuk a tejszínnel a pudingport, forró levesből egy merítőkanálnyit hozzáadunk( hőkiegyenlítés miatt), összekavarjuk és ha egyet forrt lezárjuk a tűzhelyet.
Szoktam félbe vágott apró eperszemet is beletenni, akkor azt tejszín hozzáadása előtt belerakom.