A cukorbetegség szemészeti szövődménye és a lézeres kezelés leírása:
Köszönjük Jaskónak ezt a részletes leírást!

Lassítható, megállítható, de szerintem vissza NEM fordítható jelenség. Megelőzni, de inkább csak késleltetni lehet. Jól kezelt diabétesz kell hozzá. Önfegyelem, önismeret, önmenedzselés, a “szabályok megismerése és betartása, rendszeres szemészeti kontroll, esetleg lézer kezelés. Szóval hosszú, de nem reménytelen feladat. Én “kisgazdája” vagyok 469 pontosan regisztrált üvegtesti bevérzésnek, 24 alkalommal és igen magas dózisban elvégzett lézerkezelésnek. Kiegészítettem még a magam trükkjeivel (gyógynövények, agykontroll, ön és diabetesz-.ismeret) És változatlanul 1-es a látásom, pedig az elején (22 éve) 2% esélyt kaptam a látásom megmaradására! Tehát nem feladni, nem megijedni, nem kapkodni, nem pánikolni, hanem tanulni, megismerni és betartani a szabályokat, na meg egy kis szerencse és kész a megoldás! Nem kell félni a lézertől. Nekem 24 alkalommal csinálták és szerencsére igen magas dózisben. Az eredmény: még mindig 1.-1. a látásom

A kezelés folyamata akövetkező. A betegnek a lézerezendő szemébe egy, vagy több alkalommal adnak erős fájdalomcsillapító és tágító cseppeket. Amikor a pupilla kellő méretűre tágul megkezdik a kezelést. Az orvos egy nagyító lencsét helyez a beteg szemére és a szemfenéken elhelyezkedő, sérült erek mennyiségének, illetve a sérülések mértékének megfelelő mennyiségű lövést elvégzi. A kezelés nem fáj, de az erős, hegesztő fényéhez hasonlító fény villanások kicsit zavaróak. A kezelést követően ajánlatos napszemüveget viselni, mert a szem részben a tágítás, részben a kezelés hatására nagyon fényérzékennyé válik. Ez egyéntől függően egy, de akár három napig is eltarthat. Nálam már csk néhány óra volt a végén, annyira megszoktam. A kezelés lényege: A szemfenéken új erek képződnek, melyek fala kevésbé rugalémas, mint az “eredetiek” Hirtelen vérnyomás kilengés hatására az artériás erek nyomása megrepeszti a vénás erek falát és különböző mértékű és időtartamú bevérzések keletkeznek a szemfenéken. Talán a vízben oldódó hypermangán kristályra lehetne hasonlítani. Előbb csak pontszerű majd később akár sugaras vérzés is keletkezhet,amely leszakíthatja a retinát. A kisebb vérzések egy idő után teljesen zavarossá tehetik a csarnokvizet. Ez részben ijesztő, de nem veszélyes, mert felszívódik részben pedig néhány napra elég alaposan csökkentik a látás élességét. A lézerkezeléssel ezeket a kevésbé rugalmas, vérző érgombócokat lelövik, leégetik, a sebeket beforrasztják.
Hatására a szemfenéki erek állapota javul, a beteg helyzete stabilizálódik és a látás megőrízhető. DE a beteg aktív közreműködése, a cukorszint normaközelben tartása nélkül nem sokat ér az egész.
Akinek a lézerkezelést felajánlották, fogadja el, mert nagyon hasznos ésigen jó hatásfokkal bír!!!!
Én LÁTOK!!!!
A fő probléáma akkor keletkeziki, ha valaki nem jár rendszeresen szemészeti kontrollra, valamint nem figyel az intő jelekre. de az is előfordul, hogy a szemész nem igazán lelkiismeretesen teljesít. A diabeteszes eredetű szemfenéki vérzések olykor csak a látás minimális zavarása nélkül, a perifériás területeken jelentkezik, és ez nem mindig okoz panaszt. Ilyenkor jó a vizsgálat. Viszont nem elegendő csak egy látás élesség és egy olvasó próba. Csak és kizárólagosan tágítás mellett végzett műszeres vizsgálat ad megbízható eredményt, illetve az ilyen vizsgálatok közben készített korábbi és friss fotók összehasonlítása. A lézer többször ismételhető, de vannak még további megoldások is. Pl a levált retina lézeres visszaforrasztása, csarnokvíz leengedése mellett végzett műtéti beavatkozás, majd az újratöltés és még több egyéb. kellemetlen dolgok ezek, az igazi, megszokott látásélességet már nem tudják visszaadni, de a mindennapi életben még eléggé használható látásmegmaradást eredményezhetnek. Van egy ko,moly feltétel. A beteg önmagában nem ér el eredményt, de az orvosa sem. Csak és kizárólagosan az orvosi beavatkozások és az együttműködő beteg együttese hozhat javulást. De még ennél i fontosabb a megelőzés, a jó vércukor és a rendszeres kontroll!!!
http://egeszseg.keva.hu/kerdes/1455/
http://egeszseg.keva.hu/kerdes/657/
http://egeszseg.keva.hu/kerdes/1501/