Minden karácsonykor készítek valamilyen újdonságot a hagyományos ételeken kívül.Ez általában valamilyen zöldséges étel 🙂

Hozzávalók:

  • egy fej karfiol ( 1 kg körüli)
  • 4 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál reszelt mozzarella
  • 1 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • só, frissen őrölt bors
  • olaj a tepsi kikenéséhez
  • néhány csepp frissen facsart citromlé

Elkészítés:

Vizet forralunk sózzuk, beleteszünk néhány csepp citromlevet és beletesszük a  leveleitől megpucolt karfiolt, fedő alatt előfőzzük. Kb. 6-7 percig.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Feltörünk egy tojást, hozzáadjuk a tejfölt, a mozzarellát, a parmezánt, a zsemlemorzsát, majd ízesítjük sóval,borssal. Ha túl sűrű adunk hozzá a karfiol főzővizéből ( én 2 ek.-t tettem bele).
Kiemeljük a karfiolt a főzővízből és beleforgatjuk a sajtos-tejfölös  masszába. Kiolajazott tepsibe fektetjük. A tetejére kanalazunk még a tejfölös masszából, betesszük a sütőbe, nekem maradt még 2 evőkanálnyi massza.
Amikor kezd a teteje megpirulni ráöntjük a forró karfiolra a megmaradt masszát és visszatoljuk a sütőbe.Addig sütjük ameddig szép színt kap. Amikor a sajtos massza rásült alufóliával lefedve sütöttem tovább.  Kb 30 perc a sütési idő légkeveréses fokozaton.

Bármilyen sajtot fel lehet használni a készítésnél. Nálunk köret volt,de önálló ételként egy salátával nagyon finom.