Minden karácsonykor készítek valamilyen újdonságot a hagyományos ételeken kívül.Ez általában valamilyen zöldséges étel 🙂
Hozzávalók:
- egy fej karfiol ( 1 kg körüli)
- 4 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál reszelt mozzarella
- 1 evőkanál reszelt parmezán
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 tojás
- só, frissen őrölt bors
- olaj a tepsi kikenéséhez
- néhány csepp frissen facsart citromlé
Elkészítés:
Vizet forralunk sózzuk, beleteszünk néhány csepp citromlevet és beletesszük a leveleitől megpucolt karfiolt, fedő alatt előfőzzük. Kb. 6-7 percig.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Feltörünk egy tojást, hozzáadjuk a tejfölt, a mozzarellát, a parmezánt, a zsemlemorzsát, majd ízesítjük sóval,borssal. Ha túl sűrű adunk hozzá a karfiol főzővizéből ( én 2 ek.-t tettem bele).
Kiemeljük a karfiolt a főzővízből és beleforgatjuk a sajtos-tejfölös masszába. Kiolajazott tepsibe fektetjük. A tetejére kanalazunk még a tejfölös masszából, betesszük a sütőbe, nekem maradt még 2 evőkanálnyi massza.
Amikor kezd a teteje megpirulni ráöntjük a forró karfiolra a megmaradt masszát és visszatoljuk a sütőbe.Addig sütjük ameddig szép színt kap. Amikor a sajtos massza rásült alufóliával lefedve sütöttem tovább. Kb 30 perc a sütési idő légkeveréses fokozaton.
Bármilyen sajtot fel lehet használni a készítésnél. Nálunk köret volt,de önálló ételként egy salátával nagyon finom.