Sokan szeretjük a karfiolt, mondhatnánk hogy a zöldségek királynője:-),de valóban olyan sokféleképpen elkészíthető.

Leggyakrabban  csőben sült karfiolt készítem,de persze folyamatosan kísérletezek . Most sertéskarajjal párosítottam.

Hozzávalók :

  • 3 nagy szelet sertéskaraj
  • kb.50 dkg  karfiolrózsa
  • só, bors
  • egy kis csokor zöld kapor
  • 5 dkg rozs liszt
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 10 dkg reszelt félzsíros trappista
  • 2 – 3koktélparadicsom

Elkészítés:
A karfiol rózsákat sós vízben roppanósra főzzük, hagyjuk lecsöpögni.
A hússzeleteket klopfoljuk,majd sózzuk , borsozzuk .
Egy serpenyőben az olajat  hevítünk  és a hússzeleteket elősütjük, oldalanként kb. 3-3- percig.
Egy kerámia tepsibe átszedjük a húst. Erre tesszük a roppanósra főtt karfiolrózsákat.
A tepsiben amiben a húst elősütöttem elkészítettem mártást.
A vajat mérsékelt lángon felolvasztjuk, csomómentesre keverjük benne a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva sűrűre főzzük.
Közben fűszerezzük sóval, borssal,és apróra vágott zöld kaporral, beletesszük a reszelt sajtot . Ezt a masszát kanállal rászedjük a karfiolra , ráteszünk egy-egy félbevágott koktélparadicsomot és forró sütőbe toljuk.

Addig sütjük ameddig szép színt kap, nálam 180 fokon  kb. 20 percig sült.

DSC_0820 (Large)

Rizzsel vagy újkrumplival   kínáljuk 🙂

Jó étvágyat kívánok hozzá!