Sokan szeretjük a karfiolt, mondhatnánk hogy a zöldségek királynője:-),de valóban olyan sokféleképpen elkészíthető.
Leggyakrabban csőben sült karfiolt készítem,de persze folyamatosan kísérletezek . Most sertéskarajjal párosítottam.
Hozzávalók :
- 3 nagy szelet sertéskaraj
- kb.50 dkg karfiolrózsa
- só, bors
- egy kis csokor zöld kapor
- 5 dkg rozs liszt
- 2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál olaj
- 10 dkg reszelt félzsíros trappista
- 2 – 3koktélparadicsom
Elkészítés:
A karfiol rózsákat sós vízben roppanósra főzzük, hagyjuk lecsöpögni.
A hússzeleteket klopfoljuk,majd sózzuk , borsozzuk .
Egy serpenyőben az olajat hevítünk és a hússzeleteket elősütjük, oldalanként kb. 3-3- percig.
Egy kerámia tepsibe átszedjük a húst. Erre tesszük a roppanósra főtt karfiolrózsákat.
A tepsiben amiben a húst elősütöttem elkészítettem mártást.
A vajat mérsékelt lángon felolvasztjuk, csomómentesre keverjük benne a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva sűrűre főzzük.
Közben fűszerezzük sóval, borssal,és apróra vágott zöld kaporral, beletesszük a reszelt sajtot . Ezt a masszát kanállal rászedjük a karfiolra , ráteszünk egy-egy félbevágott koktélparadicsomot és forró sütőbe toljuk.
Addig sütjük ameddig szép színt kap, nálam 180 fokon kb. 20 percig sült.
Rizzsel vagy újkrumplival kínáljuk 🙂
Jó étvágyat kívánok hozzá!