Jaskó véleménye a Diabétesz iskoláról:

“Teljesen megzavarják az embereket. Félrevezetik a képzetlen betegeket. Fölöslegesen keltenek pánikot. Fenyegetéssel nem lehet eredményt elérni, viszont egy jól megszervezett betegoktató rendszer bevezetésével, illetve a támogatások bizonyos körének az ismeretbővítéshez kapcsolódó megítélésével talán már igen. Erre egy kórházi bennt fekvés, vagy egy túlzsúfolt gondozóban a betegre fordítható pár perc alatt ezt nem lehet megvalósítani. Itt az eü személyzet mellett komolyan be kellene vonni a tapasztalt cukorbetegeket, akik életvitelszerűen megtapasztalták és tapasztalják naponta a diabétesz minden megnyilvánulását. DIABETESZ ISKOLA!!!!!!!

A Sárika által használt és többször említett Diabetesz Iskola kifejezést szándékosan írtam a hozzászólásom végéhez, mert szerintem is csak ilyen formában lehetne tisztességesen felkészíteni a betegtársakat.
Miért is?
1. Amikor a beteg először szembesül azzal a ténnyel, hogy cukorbeteg (kórházban, gondozóban) először is bepánikol és csak hagyja, hogy sodorják az események, megjegyezni viszont alig tud valamit az oktatott anyagból. Főleg ha az gépiesen, hadarva, nem személyre szabottan történik, megspékelve a különböző háttérképzettséggel és intelligenciával rendelkező szoba, vagy betegtársak, többnyire rémtörténeteivel
2.Hiányzik a lelki gondozás, mely segítené az elfogadást
3. Nem minden esetben arra alkalmas emberek végzik a tájékoztatást, fáradtság, kiégés, előadókészség, empátia hiánya.
4. A hely nem alkalmas az információ befogadására. (láttam én már a szomszédos ágyon haldokló beteg társaságában végzett betegoktatást, el lehet képzelni az eredményt)
Lehetne még sorolni, de minek. A tény az tény. Ha megfelelő anyagi hátteret és körülményeket biztosítva, megfelelő tárgyi és személyi feltételek megléte mellett akár kötelező jelleggel is oktatnák a betegeket (esetenként az ápolóit), majd a tanfolyamon való részvételhez kötnék a támogatási rendszert, sokkal kevesebbe kerülne a végeredmény, mint amilyen eredménnyel a mostani kapkodó, idegesítő, ijesztgető tákolmány kecsegtet. Ráadásul sokan azt sem tudják, hogyan és milyen módon javíthatnának az állapotukon.”

Legyen minél több jól kezelt, önmagát irányítani tudó cukorbeteg  , legyünk tisztában a szövődményekkel és  megelőzésükkel. Valósítsuk meg a Diabétesz iskolát!

http://egeszseg.keva.hu/kerdes/1944/

http://egeszseg.keva.hu/kerdes/1423/ 

http://egeszseg.keva.hu/kerdes/1918/