Az eredeti recept Gabriella kalandjai a konyhából van. Amikor megláttam, tudtam, hogy elfogom készíteni. Most  finomlisztből készült de legközelebb teljes kiőrlésű lisztet is keverek bele. Felesben használtam a vajat és a Rama margarint.
4 db-a tettem baracklekvárt, az finom volt.Persze a tetejét annak nem hintettem meg sajttal. Nagyon finom , réteges lett.

Hozzávalók:

  • 18 közepes kiflihez
  • 50 dkg finom liszt átszitálva
  • 10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj vagy margarin
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • másfél teáskanál só (vagy ízlés szerint)
  • 4 ek. tejföl ( Gabriella 140 grammos tejfölt ír,nem biztos, hogy kell az egész)

A töltelékhez:

  • 10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 10 dkg reszelt trappista sajt(én most az üzletben kapható reszelt sajtot használtam)

A tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • 4-5 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés:
1. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az élesztővel összekevert tejet, végül annyi tejfölt, hogy egy közepesen lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Összegyúrjuk – nem kell dagasztani. (Nem biztos, hogy kell hozzá az összes tejföl, ezért ezt adjuk hozzá utoljára kis adagokban.)

2. A tésztát nem kell keleszteni, rögtön kinyújtjuk téglalap alakúra kb. 7 mm vastagra, majd egyenletesen megkenjük vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal és feltekerjük, mint a piskóta tekercset. (Én nem a hosszabb, hanem a szélesebb oldalánál tekertem fel, így több a réteg.) Konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki és pihentetjük 25-30 percig.

3. Ezután kettévágjuk középen (két egyforma részre). Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (nem baj, ha a szélénél picit kifolyik a töltelék nyújtás közben, csak lisztezzünk alá egy kicsit, hogy ne ragadjon le és nyújtjuk tovább). Kb. 30×40 cm-es téglalapra nyújtsuk ki, hogy olyan 4-5 mm vastag legyen. Majd szeleteljük fel a téglalapot egyforma háromszögre. Feltekerjük mindegyiket és kifli alakúra formázzuk.
A másik tésztával is ugyanígy járjunk el (kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk, feltekerjük, kiflivé formázzuk), tehát így összesen 18 kiflink lesz.

4. A kifliket sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, meghintjük reszelt sajttal, és előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, és természetesen hagyományos sütőben is süthető, Gabriella rövidebb sütési időt írt 16-18 percet)

18 db. kifli lett belőle.

Jó étvágyat!