Antidepresszánsok szedése befolyásolja-e a vércukor szintet?

“Kedves Sárika….Kedves Eszter: nagyon szépen köszönöm a részletes választ. II.tipusú diabetest diagnosztizáltak nálam múlt év októberében, egy rutin labornál. Valószínű már két éve cukorbeteg lehettem, csak annyira alattomos ez a betegség, hogy nem került napfényre. Persze orvoshoz sem mentem, csak fura dühkitöréseim voltak, remegéseim, és én azt hittem pánikrohamom van, mivel 8 éve szedem az antidepresszánst. Nagyon szeretnék róla lejönni, mert úgy érzem nincs már rá szükségem, és itt a tavasz, talán könnyebb lenne. Azt tapasztaltam, hogy a Meforal 1000 mg napi 3×1 nyugodtabbá tett.
Kezdetben voltak hasi-bélpanaszaim, de hála Istennek elmúltak.
Kedves Eszter! Én Citalopram-ratiopharm 20 mg. tablettát szedek napi 1 db-ot reggel és este az alvás elősegítése érdekében 1 db Frontin 0,5 mg-ot.
Lehetne-e erről szépen fokozatosan lejönni? Orvosomnak jeleztem már többször, nem akarta, hogy abbahaggyam. Én a gyógyszer miatt híztam, mert az elmúlt években életemben tragédiák voltak, úgymond a padlóra kerültem, sikerült felállni és már tudok ezekről beszélni. Nem haltam bele, tehát megerősödtem, a prioritások megváltoztak életemben és ettől sokkal kiegyensúlyozottabb, talán sztoikus lettem.
Cukorbetegségem megérkezésénél kétségbe estem, stresszeltem, de ma már elfogadtam, és betartom azokat a szabályokat, melyek életmódváltáshoz szükségesek. Csak gyötrő édesség utáni vágy tör rám sokszor -szerettem a csokit, a süteményeket-.
Elnézést kérek, hogy sokat írtam. Nagyon örülök, hogy okos emberek életre hívták, karbantartják ezt a honlapot, mert bizony sokan vagyunk, és nem nagyon foglalkoznak velem részletkérdéseknél, nincs idő, sok a beteg, több könyvet vettem, de itt, sokkal hamarabb konkrét válaszokat kapok kérdéseimre.
Hálásan köszönöm!
További sok sikert kívánok, tisztelettel: Marika”

Azóta Marikának sikerült  elhagyni az antidepresszánst.
http://egeszseg.keva.hu/kerdes/1024/