Ma már nem kérdés, hogy a cukorbetegek oktatása ugyanolyan fontos, mint a tabletta bevétele, vagy az inzulin injekció beadás,  vagy a vércukor ellenőrzése.
Egykor Joslin híres amerikai diabetológus a cukorbetegek kezelését szimbolikusan három vágtató lóval ábrázolta,  amelyek jelképezték a megfelelő étkezést “diétát”,  a rendszeres testmozgást,  és az ezeket kiegészítő gyógyszeres kezelést.  Eleinte úgy gondolták,  hogy a gyeplő az orvos kezében van, de később megtapasztalták , hogy a kezelés megvalósíthatatlan a betegek együttműködése nélkül. Pár évtizede a három vágtató ló mellé társult egy negyedik is a betegek folyamatos oktatása, mert kiderült hogy a cukorbetegség kezelése nem képzelhető el, ha a beteg nem ismeri magát a betegséget, a szövődményeket  és , ha nem tudja, hogy mit, miért kell tenni. Hiába méri meg a vércukor értékét, ha az eredményt nem tudja értékelni.  Gyakran tapasztaljuk, hogy rendszeresen mér a beteg, de nem változtat az inzulin adagon, mert nem tudta , hogy “szabad”.   Ma már tudjuk, hogy a cukorbeteg diéta nem más mint az egészséges táplálkozás, de ha ilyen egyszerű lenne?! A “megfelelő étrend” betartása nem mindig könnyű. Szükség van a táplálkozási ismeretek megszerzésére, hogy helyesen tudjunk dönteni a vásárlóskor,  hogy mi is kerüljön a kosárba . Gyakran hallom, hogy drágák a diabetikus termékek,ez azért is érdekes , mert éppen ezt nem szoktuk  javasolni a betegeknek ,  és mégis mindig erre koncentrálnak. Érdemes egy -egy szakrendelésre listát írni, hogy mit is kellene megkérdezni, mert otthon egyedül kell dönteni az adott szituációban..  Pl. mit kell tenni akkor, ha magas az étkezés előtti vércukor, vagy ha ingadozó vércukor értékek vannak , hogy miért kell vércukor,-étkezési naplót vezetni , hogy mit ettem, mennyit,  vagy többet mozogtam???  stb….  az a beteg aki ismeri már a betegségét kérdezni is tud.
A keva  oldal  is próbál segíteni az ismertek bővítésében , hogy sikerüljön megelőzni, vagy késleltetni  a cukorbetegség szövődményeit.