Cukorbeteg étrendje
A cukorbetegek étrendje finomított szénhidrátokat, cukrot, mézet, édességeket ne tartalmazzon. Az ételek, élelmiszerek vércukoremelő hatása attól függ, hogy mennyi emészthető szénhidrát van bennük.
Eszerint 3 csoportba oszthatjuk a szénhidrát tartalmú élelmiszereket:
• kerülendők
• mérve fogyasztandók
• szabadon fogyaszthatók
Kerülni kell azokat, amelyek hirtelen magasra emelik a vércukorszintet:
szőlőcukor,répacukor,méz,cukorkák,csokoládé,befőttek,dzsemek, cukrozott üdítőitalok
Gyümölcsök közül: szőlő, szilva, banán és az aszalt gyümölcsök
Mérni és számolni kell azokat, amelyek jelentős mennyiségű jól hasznosítható
szénhidrátot tartalmaznak:
Lisztesáruk-fehér és barna kenyér, zsemle, kifli, száraztészták, búzadara, zsemlemorzsa,
zabpehely és más gabonapelyhek, diabetikus termékek, kukorica, zöldborsó,
hüvelyesek, tej, joghurt, kefír, gyümölcsök, 100%-os gyümölcslevek
Számolás nélkül fogyaszthatók azok a szénhidrát tartalmú élelmiszerek,
amelyek nem okoznak számottevő vércukorszint emelkedést. Ilyen a legtöbb zöldség, saláta, káposztafélék, sóska, zöldbab, paprika, retek, karfiol, uborka,brokkoli,spárga,zeller,petrezselyemgyök.
Étkezzen naponta ötször, a 3 főétkezés mellé iktasson be kisétkezést.
Javasolt: -natív szénhidrátszegény étkezés, kerülje a magas zsírtartalmú állati eredetű élelmiszereket, helyett fogyasszon csirkét,pulykát,hetente iktasson az étrendjébe 1-2 alkalommal tangeri halat, vagy busát, fogyasszon naponta többször zöldségfélét, gyümölcsöt, lehetőleg nyers formában.
Az ebéd gerincét a zöldségféléből készült ételek képezzék( főzelélékek, rakott, töltött zöldfélék,csőben sűlt zöldségek).
Teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut fogyasszon.
A cukor helyett használjon szénhidrát és kalóriamentes édesítőszert.
Helyezze előtérbe az alacsony glikémiás indexű élelmiszereket..
Fontos a rendszeres testmozgás sétáljon legalább naponta 30 percet,gyalogoljon, kerékpározzon.