A cukorbetegség kezelése nem képzelhető el a beteg aktív részvétele nélkül. Nagyon fontos, hogy a beteg megtanuljon a  diabétesszel együtt élni,  ehhez az kell hogy elfogadják a betegséget. Ez néhány embernél könnyen megy,viszont elég sok cukorbeteg nem fogadja el a betegséget, nem vesz tudomást róla, beveszi a gyógyszert, néha” diétázik “, hát a mozgásról inkább ne is beszéljünk.:-(  Pedig a cukorbetegség kezelése a rendszeres mozgás , a megfelelő étrend nélkül nem képzelhető el. És akkor még nem is beszéltünk a vércukor önkontrollról!! Annál a betegnél aki úgy csinál mintha mindent tudna, vagy azt mondja a beteg” én tudom a diétát és mit kell csinálni”, na akkor sokkal nehezebb a betegek  oktatása.  Sokszor mondtam nem ártana, ha pszichológust is be lehetne vonni a cukorbetegek  edukációjába, aki elbeszélgetne a betegekkel, sokkal jobb eredményt lehetne elérni. Így meg kell próbálnunk nekünk egy kicsit jobban oda figyelni a betegre, a figyelmét felkelteni, hogy érdeklődő legyen, ilyenkor szoktam rákérdezni a családra, hogy ki tudna segíteni stb,de sokszor olyan kevés idő van,hogy feltétlen célirányos kérdéseket kell feltenni hogy valami információt át lehessen adni a betegnek.
Az 1-es típusú cukorbeteg kezelése kórházban történik. A 2-es típusú cukorbetegség sokszor véletlenszerűen kerül felfedezésre, és jó néhány év múlik el úgy, hogy gyakorlatilag semmi nem történik,max. gyógyszert szed a beteg..
A szerencsés beteg egy jó háziorvoshoz kerül aki elmondja, hogy fontos a mozgás,  az étrend megváltoztatása, súlycsökkentés(mert általánosságban szükséges), a labor vizsgálatra , a szemészeti kontrollra, ultrahang vizsgálatra.  EKG vizsgálat már ritkább esetben készül, pedig a szénhidrát anyagcser zavart gyakran kíséri, magas koleszterin, magas vérnyomás, magas húgysav színt és a szív érrendszeri betegség sem ritka. Sokszor már a szövődmény a szemfenék ereinek a károsodása, egy agyi infarktus, vagy szívinfarktus hívja fel a figyelmet a diabéteszre.  Egy jó háziorvos a cukorbetegség felfedezésekor megkezdi a betegek oktatását, és elküldi
szakorvoshoz , ahol tovább lehet a megkezdett edukációt folytatni. És örömmel írom, hogy a környékünkön már vannak ilyen háziorvosok. A cukorbetegség kezelése akkor tud sikeres lenni, ha a beteg megszerzi a szükséges ismereteket, és  folyamatosan informálódik , rendszeresen jár gondozásra .