Cukorbeteg étrendje  megegyezik az egészséges táplálkozás szempontjaival is, melyek az alábbiakban foglalhatók össze:

Fogyasszunk naponta  rostot tartalmazó gabonaféléket, zöldség-, fõzelékféléket, gyümölcsöket.Együnk naponta  mérsékelt mennyiségû állati eredetû fehérjeféleségeket, így sovány tejtermékeket, felvágottakat, húsokat.
A cukorbetegek étrendje finomított szénhidrátokat, cukrot, mézet, édességeket ne tartalmazzon. Az ételek, élelmiszerek vércukoremelő hatása attól függ, hogy mennyi emészthető szénhidrát van bennük. Eszerint 3 csoportba oszthatjuk a szénhidrát tartalmú élelmiszereket:
• kerülendők
• mérve fogyasztandók
• szabadon fogyaszthatók
Kerülni kell azokat, amelyek hirtelen magasra emelik a vércukorszintet: szőlőcukor,répacukor,méz,cukorkák,csokoládé,befőttek,dzsemek, cukrozott üdítőitalok
Gyümölcsök közül: szőlő, szilva, érett banán aszalt gyümölcsök
Mérni és számolni kell azokat, amelyek jelentős mennyiségű jól hasznosítható szénhidrátot tartalmaznak:
Lisztesáruk-fehér és barna kenyér, zsemle, kifli, száraztészták, búzadara, zsemlemorzsa, zabpehely és más gabonapelyhek, diabetikus termékek, kukorica, zöldborsó,
hüvelyesek,tej,joghurt,kefír,gyümölcsök,100%-os gyümölcslevek
Számolás nélkül fogyaszthatók azok a szénhidrát tartalmú élelmiszerek, amelyek nem okoznak számottevő vércukorszint emelkedést.  Ilyen
a legtöbb zöldség, saláta, káposztafélék, sóska, zöldbab,paprika,retek,karfiol,uborka,brokkoli,spárga,zeller,petrezselyemgyök.

Fontos a rendszeres, napi ötszöri –hatszori kis mennyiségű étkezés.
Normális testsúlyú cukorbetegeknél a napi bevihető kalóriamennyiség, függ a fizikai aktivitástól , az életkortól, a nemtől és még több tényező függvénye.
http://egeszseg.keva.hu/kerdes/1318/
http://egeszseg.keva.hu/kerdes/632/
http://egeszseg.keva.hu/kerdes/2076/
http://egeszseg.keva.hu/kerdes/796/
http://egeszseg.keva.hu/kerdes/97/