A recept alapötletét egy nagy tasak paprika adta. Olyan nagy adag lecsót készíteni nem akartam, darált húsom nem volt így elkezdtem alkotni.
Remek vegetáriánus töltött paprika keletkezett, mely nem csak vegetáriánusoknak ajánlott. Finom laktató,magas rost tartalmú étel.
Az elkészítése is egyszerű, lényegében egy cukkinis-gombás lecsót kell készíteni, a paprikát megtölteni. Máris mutatom a hozzávalókat, és az elkészítést.
- 1/2 – 1/2 db zöld és sárga cukkini ( kb 50 dkg)
- 8 db mirelit vargánya
- 1 fej hagyma
- 1 doboz hámozott paradicsom konzerv
- 1 db paradicsom
- 12 db paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- petrezselyemzöld
- 1,5 dl gersli
- 1 tk méz ( vagy édesítőszer)
- 1 tk útifűmaghéj
- só, bors
- 3 ek olaj
- 1 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tk piros paprika
Elkészítés:
Felaprítjuk a zöldségeket, 8 db paprikát félreteszünk, a csumáját kiszedjük, ezeket fogjuk megtölteni.
Előfőzzük a gersilt (árpagyöngyöt) 2- 2, 5 x-es mennyiségű vízzel . (Én csak megmosom,nem szoktam áztatni,mert szinte az utolsó percben jut eszembe,hogy azzal is helyettesíthetem a rizst:-).)
Egy mély teflon edényben , evőkanálnyi olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát, majd hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és együtt dinszteljük, rátesszük a felaprított vargányát,majd a kis kockákra vágott cukkinit, zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk,hozzáadunk egy felaprított paradicsomot.
Egy tálban összekeverjük a gerslit, a lecsós alapot,meghintjük petrezselyemzölddel, összekeverjük az útifűmaghéjjal. Ezzel a masszával megtöltjük a a paprikákat, mint a töltött paprikát. Abba az edénybe amiben készült a lecsó beletesszük a maradék olajat és a paprikákat megpirítjuk, ettől nagyon kellemes ízt kap. Majd kiszedjük a tálba, a megmaradt olajra hintjük a lisztet és rántást készítünk, ráhintjük a piros paprikát, felengedjük 2 dl hideg vízzel csomómentesre kavarjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt hámozott paradicsom konzervet és rázogatva megpároljuk a paprikát. Ízesítjük egy kis mézzel,vagy édesítőszerrel.
Nekem maradt egy kis cukkinis lecsóm azt a tányérba tettem amikor kínáltam.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tipp.
Ha nincs vargánya akkor csiperke+ laskagombával ajánlom a készítését:-) Persze csak csiperkével is finom:-)