Azon gondolkoztam, hogy mit gondolhattok folyamatosan cukkinit eszünk? Jelentem nem, van csirkéből húsleves, és paprikás csirke is,de annak a receptjére már senki sem kíváncsi.

A mai tepsis cukkinibe krumpli is költözött, persze csak mértékkel, de így együtt  nagyon jó összhang alakult ki. Akár főételnek is kiváló, köretként egy hal, vagy szelet natúr hús mellé nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 2 db nagy krumpli( 30-40 dkg)
  • 1 közepes cukkini fele (ugyanannyi , mint krumpli)
  • 1-2 paradicsom
  • 2 ek.mascarpone (maradék,de jó a tömlős krémsajt)
  • 1 szelet ( kb.6-8 dkg)  fetasajt
  • 1 evőkanál reszelt parmezán
  • 1,5 dl zsírszegény tejszín
  • kakukkfű,bazsalikom ízlés szerint
  • só,bors
  • vaj a tepsi kikenéséhez+zsemlemorzsa a szórásához

Elkészítés:

Megpucoljuk és felkarikázzuk a krumplit és a cukkinit is,  kb. 2,5-3 mm vastagra(fent a képen látható mennyire vastag :-)). Kicsit megsózzuk  ( figyeljünk arra,hogy a feta sós), majd belerakjuk a a kivajazott és zsemlemorzsázott tepsibe , egy krumpli,egy cukkini szelet. Teszünk közé egy-egy összemorzsolt kakukkfű levelet (aki nem szereti az ízét,hagyja ki),csipetnyi borsot, a tepsi tetejére középre behelyezünk egy bazsalikom levelet. A tetejére tesszük a paradicsom karikákat, ráhalmozzuk a mascarponet, a feta sajtot( én a mascarponet a paradicsomra, a fetát a krumpli és cukkinire morzsoltam).
Ráöntjük a tejszínt, rászórjuk a parmezánt. Betesszük 180 fokos sütőbe a sütő középső rácsára, kb. 10 percnyi sütés után alufóliával befedtem ( ha mélyebb tepsiben sütjük korábban is lehet,de nekem elérte volna az alufóliát a mascarpone),további 30-35 percig sütjük. A végén levesszük a fóliát és hagyjuk, hogy egy kicsit megpiruljon.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp 🙂 :  ízesítésre bármilyen zöld fűszerféle használható, akár zúzott fokhagymával is készíthető.