Évek óta készítem a cukkinis palacsintát, számtalan változatot kipróbáltam, készítettem édesen, sósan túró töltelékkel…most ismét egy újabb változatot próbáltam,talán így a legfinomabb, a leglazább, szóval nagyon finomra sikeredett. Szoktam mondani, hogy még a férjemnek is ízlett :-).

Mivel ketten voltunk itthon így két részletben sütöttem és két napig a hűtőben ült, utána ugyanolyan finom volt. Harmadik nap amikor sütöttem hozzákevertem egy evőkanálnyi habtejszínt,ami nem rontotta el. Az újítás a szódabikarbóna, a joghurt volt , illetve a tésztába zöld fűszer is került. Gyors vacsorát készítettem, bárány máj mellé kínáltam első nap, ez volt a “köret”.

Hozzávalók:

  • 1/2-zöld 1/ 2 sárga reszelt bébi cukkini ( 1,5 fél bögrényi összesen, a bögre 2,5 dl.)
  • 2 evőkanálnyi durumbúza liszt
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál görög joghurt
  • egy késhegynyi szódabikarbóna
  • petrezselyemzöld,kapor
  • a sütéshez olaj
  • Elkészítés:


A reszelő durva fokozatán lereszeljük a cukkinit, sózzuk és 10-15 percig állni hagyjuk.

Feltörünk két tojást,habosra felverjük belehintjük a lisztet,majd a kinyomkodott cukkinit,ráteszünk egy evőkanálnyi joghurtot, belekeverjük a szódaport. Borsozzuk,hozzáadjuk a zöld fűszert. Összekavarjuk,majd hígítjuk a tejjel, a palacsinta tésztánál sűrűbb állagú kell legyen,olyan pld. mint az almás palacsinta.

Kisebb méretű serpenyőben olajon kisütjük,majd minden palacsintát papírtörlőre szedünk, hogy leitassuk a felesleges olajat. Én feldobva fordítottam,mert falapáttal fordítva megrepedt.:-)

Első alkalommal csomboros báránymájjal kínáltam.

Következő nap gombás-sajtos töltelékkel.

A töltelék így készült:
Hozzávalók:

4 db csiperke gomba
1 db zöldhagyma
1 evőkanál olíva olaj
só,bors
1 csapott teáskanál durum búza liszt
1 dl tejszín
chedar és trappista sajt kb 5-6 dkg
Az apróra vágott gombát a hagymán megdinszteljük sózzuk borsozzuk,liszttel meghintjük,hígítjuk tejszínnel,majd belekeverjük a reszelt sajtot. Ezzel a töltelékkel megkenjük a palacsintát.